Cybercrime kost de Nederlandse samenleving jaarlijks tenminste tien miljard euro, zo beweert TNO. De bevindingen van TNO zijn gebaseerd op Brits onderzoek naar de situatie in Groot-Brittannië. TNO heeft de uitkomsten geschaald naar de Nederlandse situatie en kwam op ruim tien miljard euro aan schade. Dat is evenveel als de economische groei die er in 2010 was. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat de werkelijke kostenpost een factor twee of drie hoger ligt.
Nader onderzoek moet uitwijzen waar de schade precies wordt geleden en hoe de kosten terug zijn te dringen. "Omdat Nederland kwetsbaarder is dan de UK vanwege onze dichtheid in bekabeling, geavanceerde infrastructuur en grote hoeveelheid dataverkeer, lijkt dit getal een ondergrens te zijn", stellen de onderzoekers.
Schade
Van de totale schade komt drie kwart voor rekening van het bedrijfsleven, de overheid draait op voor zo’n vijftien procent en de burger voor tien procent. De grootste schadeposten komen ook voor in het bedrijfsleven: inbreuken op intellectuele eigendom zijn goed voor 3,3 miljard euro, gevolgd door industriële spionage ter waarde van 2 miljard. Met 1,5 miljard euro staat belasting- en uitkeringsfraude op de derde plaats.
De TNO-onderzoekers baseren zich naast het Britse onderzoek ook op publicaties van Ernst & Young, PwC, McAfee, Symantec, Eurostat, KLPD en Govcert.nl. De cijfers van Symantec zijn volgens een Australische beveiligingsonderzoeker zeer omstreden. Ook de vergelijking dat cybercrime meer schade dan de internationale drugshandel zouden veroorzaken, zoals vaak wordt gezegd, zouden onzin zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.