Regionale Nederlandse politiekorpsen hebben nog altijd moeit met Tor, de software waarmee internetgebruikers anoniem kunnen internetten. Tor verbergt het IP-adres van gebruikers en zorgt ervoor dat derden niet de inhoud van het verkeer aan een gebruiker kunnen koppelen. Het wordt wereldwijd door dissidenten en activisten gebruikt. Ook zijn er duizenden Nederlandse Tor-gebruikers.
Via de software is het mogelijk om in Nederland verboden websites, zoals The Pirate Bay, toch te kunnen bezoeken. Onlangs was Tor-ontwikkelaar Roger Dingledine in Nederland en hij ging langs bij het Korps Landelijke Politiediensten alsmede de regionale politie.
Tijdens zijn eerste lezing voor 80 regionale politieagenten, bleek dat elk regionaal politiekorps één 'cybercrime persoon' heeft. Alle aanwezigen waren naar de lezing gekomen om meer over Tor te leren. "Dit zijn de mensen die hun politiekorpsen adviseren hoe ze met Tor-zaken moeten omgaan."
Gebruik
Dingledine laat in zijn reisverslag weten dat de Nederlandse politie ook een eigen anonimiteitsnetwerk gebruikt. Daarbij worden IP-adressen van Nederlandse internetproviders voor een periode van 36 uur geleend. Volgens de Tor-ontwikkelaar geeft dit derden 36 uur de mogelijkheid om het verkeer van de Nederlandse politie te herkennen en daarmee ook het overige verkeer te achterhalen.
De nieuwe generatie van de anonimiseringssoftware die de politie gebruikt zou ook over een Tor-optie beschikken, maar het is Dingledine niet duidelijk wat hier precies mee wordt bedoeld.
Dingledine ontdekte ook een groot verschil tussen het KLPD en regionale politiekorpsen. Tijdens de bijeenkomst met het KLPD lieten veel agenten weten dat ze Tor gebruikten. Bij regionale politiekorpsen bleek niemand het te gebruiken, omdat dit 'ongepast' zou zijn. "We hebben nog wat werk te doen", laat de Tor-ontwikkelaar weten.
Inval
Een regionale politieagente vertelde Dingledine dat de politie soms opzettelijk invallen doet bij Tor-gebruikers die een exit-node hebben draaien. Dit om mensen te ontmoedigen Tor te gebruiken, aldus de vrouw. Toen Dingledine dit tegen iemand van het KLPD vertelde, liet die weten dat dit niet is toegestaan en hij ernaar zou kijken. "Maar ik ben niet optimistisch dat er iets uitkomt", gaat Dingledine verder.
Een Tor exit-node is de laatste computer in de Tor-keten en is de computer die het verzoek van Tor-gebruikers naar het internet doorstuurt of terugstuurt. Verdacht verkeer leidt dan ook altijd naar een Tor exit-node.
Toch is Dingledine ook positief over de Nederlandse politie, aangezien die ondanks hun werk ook oog voor burgerrechten hebben, zo merkt hij op. Ook ontmoette hij een agent van de Amerikaanse FBI en Secret Service, die permanent bij het KLPD zijn ondergebracht. "Ze deden zich net als normale Nederlandse agenten voor, maar ik denk dat ze door de VS worden betaald."
Hidden Service
Verschillende mensen van de Nederlandse 'cybercrime-eenheid' vertelden Dingledine dat ze de hack van een Tor hidden service betreurden. Om welke hack het precies gaat lieten de agenten niet weten, maar het is bekend dat de Nationale Recherche tijdens het onderzoek naar zedenverdachte Robert M. het Tor-netwerk infiltreerde dat hij gebruikte.
Onder verantwoordelijkheid van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en met toestemming van de rechter-commissaris bij de rechtbank Rotterdam gingen de rechercheurs twaalf ‘hidden services' binnen door de beveiliging te doorbreken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.