image

Microsoft ook zwak in zakelijke anti-virus

maandag 8 april 2013, 12:45 door Redactie, 4 reacties

Niet alleen bij het beschermen van consumentencomputers laat Microsoft op het moment steken vallen, ook aan de zakelijke kant heeft de softwaregigant de zaakjes niet op orde. Het Duitse testorgaan AV-Test.org vergeleek negen zakelijke beveiligingsprogramma's, waarbij Microsoft System Center Endpoint Protection als basislijn fungeerde. De scanners konden maximaal 18 punten halen.

Test
De beveiligingspakketten werden in drie categorieën vergeleken: bescherming, bruikbaarheid en als nieuw toegevoegd onderdeel prestaties. In totaal konden de negen virusscanners voor elke categorie 6 punten scoren. Voor de bescherming werd gekeken naar de bescherming tegen zero-day malware-aanvallen en detectie van malware uit de laatste vier weken.

De 'Performance' test bestond uit de impact van de virusscanner op de werking van de computer, bijvoorbeeld bij het bezoeken van websites, het downloaden, installeren en draaien van software en het kopiëren van data. Als laatste werd de bruikbaarheid beoordeeld, zoals het onterecht waarschuwen voor legitieme software en websites.

Uitslag
Om door AV-Test gecertificeerd te worden moesten de virusscanners minimaal 10 punten scoren, en 1 punt in elke categorie hebben gehaald. Trend Micro Office Scan komt met 12 punten het slechtst uit de bus, gevolgd door Microsoft System Center Endpoint Protection dat 12,5 punten scoort. Fortinet FortiClient en Symantec Endpoint Protection eindigen met 16,5 punten bovenaan.

Detectie
Net zoals bij Windows Defender op Windows 8 scoort System Center Endpoint Protection ondermaats als het om de detectie van malware gaat. Met name met de herkenning van 'zero-day malware' heeft Microsoft moeite en komt het niet verder dan 80% en 83%. OfficeScan, dat bij de totaaluitslag een half punt lager dan Microsoft uitkomt, scoort hier 91% en 93% en behaalt op dit onderdeel 4,5 punten.

De overige producten zitten zo rond de 98%, waarbij F-Secure als enige twee keer 100% neerzet. Samen met Kaspersky Lab is F-Secure de enige virusscanner die de volle 6 punten voor detectie haalt.

Prestaties
Qua prestaties maakt Microsoft's beveiligingssoftware met 5 punten al een hoop van de schade goed. Webroot SecureAnywhere Endpoint Protection is echter de enige die de volle 6 punten haalt. Op dit gebied laten Trend Micro en Kaspersky Lab met 2,5 punten voldoende steken vallen waardoor een hogere positie niet meer mogelijk is.

Als laatste wordt er naar de false positives gekeken, een onderdeel waar Microsoft traditioneel sterk in is. Het gaat dan om het onterecht blokkeren van schone bestanden en websites als zijnde geïnfecteerd. Naast Microsoft weten ook Fortinet, Sophos en Symantec het maximaal aantal punten te halen. Hieronder het volledige overzicht.

Reacties (4)
08-04-2013, 14:26 door linuxpro
Ik was al afgehaakt na "Microsoft ook zwak¨
08-04-2013, 19:48 door Patje-RedFan
Ik ben ook al 7 maand geleden afgestapt van MS essentials die maar 1,5 punten haalde op protectie!
09-04-2013, 08:17 door Anoniem
grappig vind ik eigenlijk dat Symantec bovenaan staat.

Momenteel heeft het niet zo'n sterke naam.
09-04-2013, 10:36 door Mysterio
Toch blijf ik het vreemd vinden. Wij hebben op de KA-omgeving "McAfee VirusScan Enterprise + Antispyware Enterprise 8.8" draaien (een mond vol!) en we zijn, op z'n zachtst gezegd, niet zo tevreden over wat er tegengehouden wordt. Daarnaast hebben we een zooitje laptops die regelmatig hevig misbruikt worden, met Microsoft Security Essentials erop. Vraag me niet waarom... Maar hoewel MSE regelmatig lager scoort dan McAfee hebben we werkelijk nooit last van malware op die laptops.

Het is niet dat we er geen last van hebben omdat we het niet detecteren, regelmatig draaien we een second opinion scan met Bitdefender, Hitman Pro of MBAM en bij McAfee vind ik regelmatig wat en bij MSE nog niets tot op heden.

Het is niet zo dat ik MSE fan ben. Thuis ging het er vrij vlot vanaf en draait Bitdefender al een aantal jaren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.