Als het aan minister Opstelten van Justitie en Veiligheid ligt wordt het straks verplicht om bij bepaalde misdrijven encryptiesleutels af te staan. De minister heeft een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd dat naast een hackbevoegdheid voor de politie ook een decryptiebevel introduceert. Volgens Opstelten hebben hebben politie en justitie bij het aftappen van communicatie steeds meer last van encryptie.
"Op internet worden speciale programma’s aangeboden om gegevensbestanden te versleutelen. Informatiesystemen en software zijn dikwijls standaard ingesteld op versleutelde vormen van communicatie, bijvoorbeeld Gmail en Twitter. Internetgebruikers kunnen zelfs via bepaalde diensten gegevens anoniem transporteren."
Dit zou criminelen in de kaart spelen, aldus de minister. "Weliswaar is de aanbieder verplicht mee te werken aan het ongedaan maken van versleutelde communicatie, maar daar is hij soms zelf niet toe in staat of de aanbieder is gevestigd in het buitenland."
Daarom wil Opstelten dat politie en justitie bij ernstige strafbare feiten onder strikte voorwaarden kunnen aftappen op het apparaat in plaats van op de verbinding.
Verplichting
Het wetsvoorstel voorziet tevens in de mogelijkheid om verdachten van het bezit en de handel in kinderpornografie of van terroristische activiteiten te verplichten mee te werken aan het openen van versleutelde bestanden op hun computer.
De officier van justitie geeft dan een zogeheten decryptiebevel aan de verdachte. Op het negeren van een decryptiebevel van de officier van justitie staat een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.
Heling
Verder wordt door het wetsvoorstel heling van computergegevens strafbaar. Daarmee wil de minister voorkomen dat bijvoorbeeld na een inbraak in een computer derden de gestolen informatie in handen krijgen en vervolgens op websites plaatsen. Er komt een gevangenisstraf van maximaal een jaar op te staan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.