Een Amerikaanse commissie ter bescherming van intellectueel eigendom wil dat bedrijven de mogelijkheid krijgen om cyberspionnen en datadieven terug te hacken. Volgens een nieuw rapport van de Commissie over Diefstal van Amerikaans Intellectueel Eigendom (IPC) wordt er op ongekende schaal informatie van Amerikaanse bedrijven gestolen en loopt de schade in de miljarden dollars.
De exacte cijfers zijn onbekend, maar het zou waarschijnlijk om meer dan 300 miljard dollar gaan. Hetzelfde bedrag dat de VS naar Azië exporteert. Met name China maakt zich schuldig aan het stelen van intellectueel eigendom (IP), aldus het IPC. "China is de grootste bron van IP-diefstal ter wereld", aldus het rapport.
China zou voor zo'n 70% van alle IP-diefstal verantwoordelijk zijn. Toch is het niet alleen China waar het IPC zich zorgen over maakt, ook India, Rusland en andere landen spelen een belangrijke rol in deze 'wereldwijd uitdaging', gaat de organisatie verder.
Agressieve cyberacties
IP-diefstal wordt vergroot door 'cybermethoden' en het advies van het IPC richt zich dan ook op verschillende aspecten waarbij het internet een rol speelt. Zo wil het IPC als IP-diefstal zich in de huidige omvang doorzet, dat het Amerikaanse Congres goedkeuring geeft aan agressieve cyberacties tegen IP-dieven.
"Op dit moment zijn internetaanvallen tegen hackers uit zelfverdediging, net als de aanvallen van de hackers zelf, strafbaar onder de Amerikaanse wet", laten de opstellers van het rapport weten.
"Als tegenaanvallen tegen hackers legaal zouden zijn, zijn er veel technieken die bedrijven kunnen toepassen die de mogelijkheden van degenen die achter IP-diefstal zitten ernstig zouden verstoren."
Fysiek vernietigen
Deze aanvallen zouden de kosten voor IP-dieven doen toenemen, en ze mogelijk afschrikken om dit soort activiteiten in de eerste plaats uit te voeren. Eerder in het rapport roept het IPC de Amerikaanse overheid op om Amerikaanse bedrijven en technologie te steunen die gestolen gegevens zowel kunnen identificeren als achterhalen, zonder dat daarbij de netwerken van de aanvallers worden beschadigd.
"Bedrijven die met cyberdiefstal te maken krijgen zouden in staat moeten worden gesteld om hun elektronische bestanden terug te halen of misbruik van hun gestolen informatie te voorkomen."
Dat advies wordt met een ander advies weer onderuit gehaald. Aangezien er namelijk ook een aanbeveling wordt gedaan om malware op het netwerk van hackers te installeren, of zelfs de computers en netwerken van hackers fysiek uit te schakelen of te vernietigen. Het IPC stelt dat het juridische raamwerk voor dit soort maatregelen nog niet bestaat.
Afhankelijk
Sommige experts zien de voorstellen niet zitten. "Het is een verschrikkelijk idee", zegt Jeffrey Carr van Taia Global tegenover The Verge. "God verhoede het dat de wet wordt aangepast om private bedrijven terug te laten hacken."
Daarnaast zou dit volgens Carr ook voor diplomatieke problemen kunnen zorgen. De VS importeert veel goederen, waaronder elektronica, uit China. Het hacken van mensen in China zou dan ook "belachelijk" zijn aangezien de VS er zo afhankelijk van is merkt Carr op.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.