image

Expert: stop met de term 'cyberoorlog'

maandag 27 mei 2013, 16:50 door Redactie, 8 reacties

Media, politici en beveiligingsbedrijven moeten stoppen met het gebruik van de term 'cyberoorlog', aangezien het nauwelijks overeenkomt met oorlog in de echte wereld, zoals het hebben van partijen die kunnen winnen en verliezen. Daarvoor pleitte de bekende beveiligingsexpert en CSO van Tenable Marcus Ranum tijdens de AusCERT 2013 conferentie.

"Hoe kun je iets een domein van oorlogsvoering noemen als de belangrijkste eigenschappen van oorlog er niet aan kunnen worden toegeschreven" aldus Ranum. Met een landoorlog heb je de mogelijkheid om te winnen, heb je verdedigingen die kunnen werken en manoeuvreerbaarheid. Allemaal concepten die niet opgaan voor IT-security.

Ranum vermoedt dat het woord cyberoorlog alleen bestaat zodat het door het leger geclaimd kan worden, gevolgd door alle verantwoordelijkheden en budgetten die daarmee samenhangen. "Iedereen die over cyberoorlog praat probeert zijn invloed te vergroten."

Tanks
Volgens Ranum zijn er veel mensen binnen het Amerikaanse leger bang voor de vraag waarom ze al die dure cyber security-spellen hebben, terwijl ze steeds door 14-jarige kinderen gehackt worden. Daarnaast is ook onduidelijk wat 'winnen' in cyberspace betekent.

"Je kunt je tegenstander niet definitief verdrijven. In topologische malware, als je me met duizend tanks aanvalt en ik vernietig ze, dan heb je duizend nieuwe tanks nodig." De dynamiek van oorlogsvoering gaat gewoon niet op voor cyberspace, aldus Ranum. "Je kunt je aanvaller nooit zoveel kosten dat hij niet kan terugkomen."

Reacties (8)
27-05-2013, 19:06 door Anoniem
Een ongrijpbaar begrip dat door overheden en instanties net als "Nationale Veiligheid' maar al te vaak wordt ingezet als bangmaker om meer controle te verkrijgen.
27-05-2013, 19:25 door Skizmo
aangezien het nauwelijks overeenkomt met oorlog in de echte wereld, zoals het hebben van partijen die kunnen winnen
In 'de echte wereld' wint ook niemand... dus ik zie het verschil niet echt.
27-05-2013, 21:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-05-2013, 00:13 door Studentje
"War" wordt in het Engels voor meerdere vormen van strijd gebruikt, denk aan de "War on drugs" en de "War on terror", in deze gevallen is er ook geen fysieke strijd geleverd die uiteindelijk gewonnen kan worden. Mensen begrijpen heus wel dat een cyberoorlog anders verloopt dan een oorlog waarbij mensen elkaar proberen te doorboren met kogels. Ik denk dat deze benaming er juist voor zorgt dat de gemiddelde Telegraaflezer zich beter kan voorstellen hoe grootschalig het is en niet iets dat alleen maar computernerds kan treffen.
28-05-2013, 08:47 door Anoniem
Door Studentje: "War" wordt in het Engels voor meerdere vormen van strijd gebruikt, denk aan de "War on drugs" en de "War on terror", in deze gevallen is er ook geen fysieke strijd geleverd die uiteindelijk gewonnen kan worden.
Ik denk dat jij niet helemaal begrepen hebt wat die oorlogen tegen abstracte begrippen allemaal teweeggebracht hebben.

Mensen begrijpen heus wel dat een cyberoorlog anders verloopt dan een oorlog waarbij mensen elkaar proberen te doorboren met kogels. Ik denk dat deze benaming er juist voor zorgt dat de gemiddelde Telegraaflezer zich beter kan voorstellen hoe grootschalig het is en niet iets dat alleen maar computernerds kan treffen.
Je bent het dus eens met het angstzaaimodel dat de reden is dat alledrie de termen uitgevonden zijn en gebruikt worden?

Het hele punt is namelijk dat het alledrie propagandatermen zijn, die bedoeld zijn om een urgentiegevoel te kweken en zo makkelijker meeval en budget los te krijgen. Of is je dat soms echt ontgaan?


Om precies dezelfde redenen wordt alles wat maar iets verdacht kan zijn en waar een kompjoeter bij betrokken zou kunnen zijn afgeschilderd als "hacking", en meten zowel de zwarte als de witte hoeden zich een term aan die eigenlijk iets heel anders betekende, gewoon om de air van mysterie en gevaar vast te houden. Voor meer glorie en geld.

Willen we de stand der kompjoetertechniek vooruithelpen, in plaats van pappen en nathouden en dure consultants daarvoor blijven betalen, dan zullen we de term weer in de oorspronkelijke betekenis van creatief computeren moeten gebruiken, en de rest gewoon benoemen wat ze zijn: De "cops and robbers" van het digitale tijdperk. Maar veel bewonderingswaardigs presteren beiden(!) nou niet. Zoals overigens al eerder hier betoogd.
28-05-2013, 11:12 door sabofx
zullen we het voortaan gewoon een digi-fittie noemen....
Of international/extreme trolling?
28-05-2013, 11:26 door Anoniem
Ok, dus cyberoorlog is geen oorlog omdat het niets met fysieke oorlogsvoering te maken heeft; maar hoe zit dat dan met cyberterrorisme? Daarbij vallen net zo weinig doden als bij een cyberoorlog, de schade is even gemakkelijk te herstellen en zelfs de braafste burger laat zich er niet door intimideren.
28-05-2013, 12:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.