Security onderzoeker Steve Gibson heeft eindelijk gereageerd op de stroom van kritiek na zijn uitlatingen dat het WMF lek in Windows bewust door Microsoft als backdoor was geplaatst. Volgens verschillende security experts is dit niet het geval en gaat het alleen om een slecht ontwerp.
Gibson wil dit echter niet toegeven en richt zich in de nieuwste aflevering van Security Now op de gebruikte woorden. Het woord backdoor draagt namelijk een negatieve lading met zich mee en ook zijn keuze voor "bewuste" backdoor was niet zo verstandig. Microsoft zou met de backdoor namelijk geen slechte bedoelingen hebben gehad en Gibson vindt het dan ook spijtig dat die woordkeuze verkeerd is geinterpreteerd. Toch blijft hij bij zijn keuze voor het woord backdoor, omdat dit wel een juiste omschrijving van het lek in kwestie is.
Backdoors zouden juist vaak voorkomen, aldus Gibson en Leo Laporte, die ook in de uitzending aanwezig is. Zo heeft het BIOS van een computer vaak een speciaal wachtwoord om toch binnen te komen en voegen ook programmeurs regelmatig hun eigen achterdeurtjes toe. De programmeurs zouden echter niet beseffen wat voor gevolgen dit kan hebben, aldus Gibson.
Een ander punt is volgens Gibson dat de gebruikte code alleen ontworpen was om dit soort acties uit te voeren. Waarom zou je anders willekeurige code via een afbeelding op het systeem laten uitvoeren?
Verder laat Gibson weten dat WINE, de emulatie van Windows onder Linux, in tegenstelling tot eerdere berichten, wel kwetsbaar is en maakt hij reclame voor zijn "MouseTrap", een applicatie om het systeem op WMF exploits te testen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.