De vereniging van Internetprofessionals, Internet Society (ISOC), maakt zich ernstig zorgen om de recente trend dat Nederlandse ISP's zich ongevraagd inhoudelijk bemoeien met het internetverkeer van hun klanten. Deze week kondigden zowel UPC, KPN, Het Net, Freeler en Planet aan om op verschillende manieren in te grijpen op de rechten van internetgebruikers.
UPC liet weten dat het een vrijwillige overeenkomst met het Korps Landelijke Politiediensten had gesloten om bepaalde IP-nummers waarop kinderporno getoond werd volledig te blokkeren. Ook maken KPN en enkele van haar dochters het voor hun gebruikers voortaan onmogelijk om zelf een autonome mailserver te draaien. De maatregelen gaan in beide gevallen voor alle gebruikers gelden, aldus het ISOC.
"De doelen waarvoor men zich inzet zijn an sich lovenswaardig, maar het blijft symptoombestrijding die het internet verkreupelt", aldus ISOC-directeur Michiel Leenaars. "Straks zit men alleen wel met technische maatregelen die ook onvrijwillig opgelegd zouden kunnen gaan worden - ook voor doelen waar men niet achter staat, bijvoorbeeld via internationale verdragen met de VS".
Met behulp van simpele tegenmaatregelen - respectievelijk een onion routing netwerk als Tor of het kiezen van een andere poort - zijn de maatregelen vrij simpel te omzeilen. Volgens de vereniging moeten ISP's het hoofd niet op hol laten brengen en er voor blijven uitkijken dat het hek niet van de dam raakt. Tijdens een debat afgelopen maandag in De Balie in Amsterdam rondom internetfiltering werd er door verschillende partijen op gewezen dat al dit soort maatregelen ISP's juridisch op een hellend vlak plaatsen omdat ze zich inhoudelijk met informatiestromen gaan bemoeien. Ondertussen zijn de legitieme gebruikers van het internet het slachtoffer.
"De neutraliteit van de ISP is een groot goed dat hiermee onder druk komt te staan. Ook de kwaliteit van het internet loopt gevaar. Dat is het niet waard", gaat Leenaars verder.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.