image

Wie kan je vertrouwen als het om virussen gaat?

dinsdag 26 september 2000, 09:22 door Redactie, 0 reacties

Vlak voor het weekeinde stuurden F-Secure en McAfee persberichten rond. De bedrijven streden om de eer het virus als eerste gevonden te hebben. Natuurlijk in de hoop dat Palm-gebruikers vervolgens hun software downloaden om zich te wapenen tegen het nieuwe virusras. Voor wie antivirus producten verkoopt, betekent een grotere paniek hogere omzet. Wie kan je dan eigenlijk vertrouwen als het om virussen gaat?

Groot gevaar is er niet. Palm.Phage is nog niet in het wild gesignaleerd. Geen enkele gebruiker van een zakcomputer met het Palm OS heeft zich gemeld als slachtoffer. Tot dusver zijn F-Secure en McAfee dus de enige die het virus hebben gezien.

Het eerste virus voor zakcomputers met het Palm besturingssysteem is gedoopt Palm.Phage. Dit zeer kleine programmaatje kan in enkele seconden overspringen naar een handheld, zowel via Internet als via draadloze verbindingen tussen de apparaatjes. Alle applicaties op een besmette PDA weigeren dienst. Na het opstarten van een programma verschijnt enkel een grijs scherm.

Na infectie is Palm.Phage overigens vrij eenvoudig te verwijderen. Het besturingssysteem biedt goede backup mogelijkheden. Het vervangen van het systeem door de backup is afdoende. Een mogelijk probleem zijn applicaties die niet tot het OS behoren. Deze worden niet standaard bewaard en zullen dus opnieuw geïnstalleerd moeten worden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.