Cameratoezicht, identiteitsplicht en aftappen van verkeersgegevens, het zijn slechts enkele voorbeelden die volgens sommigen aantonen dat de totalitaire staat, die George Orwell in zijn klassieker "1984" beschreef, erg dichtbij is. Toch lijkt de huidige informatiemaatschappij in de verste verte niet op de wereld van Orwell, zegt beveiligingsgoeroe Bruce Schneier.
In 1984 werden er bewust gegevens verzameld, vandaag de dag is het ontwillekeurig. Ook laat iedereen nu digitale sporen achter, terwijl in Orwell's wereld iedereen van nature anoniem was. Creditcardmaatschappijen weten wat je koopt, je ISP ziet welke websites je bezoekt en je telecomaanbieder weet met wie je belt. Het gaat hier om losstaande gegevens, die nog geen enkele overheid kan koppelen, gaat Schneier verder. Het probleem is dan ook niet Big Brother, maar de duizenden "Little Brothers" die overal verschijnen.
De politiestaat in 1984 was bewust opgericht, terwijl die nu "vanzelf" verschijnt. En dat is het grote probleem, we doen het ons zelf aan, als bijprodukt van onze informatiemaatschappij. Wij bouwen de infrastructuur waardoor overheden, ondernemingen en criminelen alles kunnen zien wat we doen. En we blijven dit doen, totdat er wetgeving komt die het maken, gebruiken, beschermen en vernietigen van persoonlijke gegevens reguleert, besluit Schneier zijn essay.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.