image

Russische maffia ook achter aanvallen op Postbank?

maandag 8 oktober 2007, 09:15 door Redactie, 1 reacties

Zaterdag kwam de Belgische krant "Het Belang van Limburg" met het nieuws dat de Russische maffia op grote schaal Belgische bankrekeningen heeft geplunderd. De criminele organisatie zou de systemen voor internetbankieren van drie banken hebben gekraakt. De banken hebben het echter over geïsoleerde gevallen, en in totaal zouden minder dan twintig mensen geld hebben verloren. Security.NL nam contact op met een Belgisch beveiligingsbedrijf, maar die mocht niet op de zaak reageren. Het bedrijf houdt zich bezig met het analyseren van malware.

KBC, één van de banken wiens klanten slachtoffer zouden zijn geworden, laat weten dat hun centrale systeem nooit gekraakt is. De bank waarschuwde op 23 juli van dit jaar voor het "Sinowal virus". Dit is dezelfde malware die voor de recente aanval op de Postbank werd gebruikt. Volgens de Russische virusbestrijder Kaspersky Lab is het Trojaanse paard in Rusland ontwikkeld.

Hoewel onderzoek het moet uitwijzen, is het zeer aannemelijk dat de aanvallers van de Belgische banken deze malware hebben gebruikt. Zeker gezien het kleine aantal slachtoffers. Zouden de criminelen echt het systeem gekraakt hebben, dan zouden er waarschijnlijk veel meer slachtoffers zijn geweest.

Met dank aan sheLLCoder voor het melden van dit nieuws

Reacties (1)
08-10-2007, 23:29 door Anoniem
Het is gek dat er hier en daar toch waarschuwingen naar het
publiek gestuurd, worden, alleen in België moet het allemaal
in de doofpot gestopt worden en komt het na maanden pas aan
het licht. Deze gevallen zijn allemaal van mei volgens
sommige bronnen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.