Externe harde schijven mogen dan een geliefde oplossing zijn voor het opslaan van gegevens, de veel voorkomende tafelmodellen hebben volgens data recovery specialisten ook een verrassend hoge storingsgevoeligheid. "Wij zien al sinds 2006 een sterke toename in dataverlies bij externe harde schijven," zegt Robbert Brans van Norman Data Recovery Service. De voornaamste reden dat de schijven defect raken is oververhitting. In tegenstelling tot ingebouwde schijven beschikken ze niet over een koelvoorziening. Bovendien zijn de meeste externe schijven urenlang in bedrijf, waardoor oververhitting gemakkelijk kan optreden.
Ook zijn de schijven vaak onjuist op de voeding aangesloten. Een andere oorzaak van schade ontstaat door het verplaatsen of laten vallen van de externe schijf, waar al dan niet los liggende snoeren de boosdoener zijn. Brans waarschuwt dat veel gebruikers zich er niet van bewust zijn dat juist verplaatsbare harde schijven bij langdurig gebruik gevoelig kunnen zijn voor storingen. "De meeste van deze schijven worden als back-up gekocht, maar vervolgens niet als zodanig gebruikt. De gebruiker slaat films, foto’s, muziek of zelfs bedrijfsgegevens soms uitsluitend op een externe harde schijf op."
Gebruikers wordt aangeraden om een externe harde schijf nooit als enige back-up medium te gebruiken, uit te zetten als ze niet in gebruik zijn en bij vervoer te beschermen. Vorig jaar werd al bekend dat ingebouwde harde schijven eerder stuk gaan dan aanbieders toegeven.
Onderzoekers van de Carnegie Mellon universiteit ontdekten dat hoewel vendors zeggen dat de "mean time between failure" (MTBF) van een harde schijf tussen de 1 miljoen en 1,5 miljoen uur ligt, wat neerkomt op een percentage van 0,88% dat jaarlijks stuk gaat, het werkelijk aantal vervangen harde schijven 2% tot 4%, en in sommige gevallen zelfs 13% bedraagt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.