De Nederlandse politie hackt regelmatig computers van verdachten om foto's te bekijken, e-mail te lezen en mee te kijken en luisteren met chat-gesprekken. Opsporingsambtenaren weten via in e-mails verstopte Trojaanse paarden volledige controle over de PC van een verdachte krijgen. De raad van hoofdcommissarissen zou de vergaande opsporingstactiek tegenover de Provinciale Zeeuwse Courant hebben bevestigd. "Het is is zelfs mogelijk om de webcam van de verdachte aan te zetten om zo precies te volgen wat er in zijn woonkamer gebeurt. Of de politie kan zijn microfoon gebruiken om mee te luisteren met gesprekken die thuis worden gevoerd. De mogelijkheden zijn legio en ze worden inmiddels ook echt door de politie gebruikt," zo meldt de krant.
Het gebruik van malware en hackaanvallen om bij verdachten op de computer te gluren is een geoorloofd middel, zo menen advocaat Bart Beuving en hoogleraar IT en Recht Richard de Mulder. "Het staat de politie vrij om alle gegevens te bekijken." Hoogleraar IT en Recht Rik Kaspersen is het niet met zijn collega's eens. Hij meent dat ook onder strenge voorwaarden de politie niet mag hacken. De wet stelt volgens hem wel dat de politie bijvoorbeeld mag bijhouden wat een verdachte op zijn toetsenbord intikt, maar er staat niet expliciet vermeld hoe de politie dat voor elkaar moet krijgen. Zolang het niet duidelijk staat vermeld, is hacken illegaal, zo laat Kaspersen weten.
De deskundigen zijn het wel eens dat de gewone, onschuldige burger zich geen zorgen hoeft te maken dat de politie op zijn computer gaat grasduinen. "Er is geen wetteloosheid", zegt Beuving. Ook de Duitse overheid zou in het verleden Trojaanse paard hebben ingezet om mee te gluren op de computers van verdachten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.