Beveiligingsgoeroe Bruce Schneier en een team van de Universiteit van Washington zijn erin geslaagd een feature van open source versleutelsoftware TrueCrypt te kraken die bestanden onzichtbaar zou moeten maken. De tool maakt het mogelijk om bestanden te versleutelen en daarna binnen een versleuteld gedeelte op de harde schijf te verstoppen. Dit zou de informatie onzichtbaar moeten maken.
Schneier en de onderzoekers ontdekten dat Microsoft Vista, Word en Google Desktop bestanden die de 'deniable file system' (DFS) feature gebruiken kunnen onthullen. DFS in versie 5.0 en eerder is daardoor eenvoudig te omzeilen, iets wat het team volgende week tijdens de Usenix HotSec conferentie zal demonstreren. In tegenstelling tot encryptie, waar bestanden en directories worden versleuteld, maakt DFS bestanden onzichtbaar, zodat het bestaan ervan niet kan worden aangetoond.
Onlangs verscheen TrueCrypt 6.0 dat het probleem zou verhelpen. Volgens Schneier is DFS eenvoudiger te kraken dan encryptie en dat er mogelijk geen manier bestaat om bestanden echt onzichtbaar te maken. "Ontkenning is een veel moeilijkere beveiligingsmaatregel om te realiseren dan geheimhouding."
Snelkoppelingen in Windows Vista kunnen het bestaan van een onzichtbaar bestand weggeven, wat ook geldt voor de automatisch bewaarfunctie in Word. Een aanvaller kan zo niet alleen ontdekken dat er verborgen bestanden aanwezig zijn, maar ook een deel van de inhoud achterhalen. Google bewaart een lijst met recent aangepaste documenten en ook daarin kan iemand naar onzichtbare bestanden zoeken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.