Veiligheid is zowel een gevoel als een realiteit, daardoor kan het voorkomen dat mensen zich veilig voelen terwijl ze dat niet zijn en andersom. Vaak komt ons gevoel overeen met de werkelijkheid, zegt beveiligingsgoeroe Bruce Schneier. Bijkomend probleem is dat er geen absolute veiligheid bestaat, het is een afweging die in de meeste gevallen iets kost. Bijvoorbeeld geld, gemak en mogelijkheden. "Elke keer dat iemand een beslissing over veiligheid maakt, ongeacht in welke situatie, maakt hij een afweging."
Als de afweging wordt gebaseerd op gevoel in plaats van de werkelijkheid, krijg je veiligheid die je veiliger doet voelen terwijl dat niet de realiteit is. Volgens Schneier zijn er twee manieren om mensen zich veilig te laten voelen. De eerste is het echt veiliger maken van mensen en hopen dat ze dit zien. De tweede is mensen zich veiliger laten voelen zonder ze ook daadwerkelijk veiliger te maken, en dan hopen dat ze het niet doorhebben.
Manipulatie
"Er zijn veel mensen, politici, bedrijven en ga maar door, die bewust ons veiligheidsgevoel voor hun eigen gewin proberen te manipuleren. Ze veroorzaken angst. Ze bedenken dreigingen. Ze maken van kleine grote dreigingen. En als ze over uitzonderlijke risico's praten die op een paar gevallen zijn gebaseerd, terrorisme is hier een goed voorbeeld van, hebben ze een grotere kans van slagen."
Helaas is er geen kant en klare oplossing. "Informatie is belangrijk. We kunnen veiligheid niet begrijpen tenzij we het begrijpen, maar dat is niet genoeg. Er zijn maar weinig mensen die kanker begrijpen, toch maken we regelmatig veiligheidsbeslissingen gebaseerd op het risico. We accepteren dat er experts zijn die de risico's van kanker begrijpen en vertrouwen dat zij voor ons de afwegingen maken." Afwegingen zullen we altijd maken laat Schneier weten, maar hoe meer we weten, des te beter de afweging.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.