Ondanks alle pornoknoppen en filtertechnieken claimt beveiligingsspecialist Jeremiah Grossman dat er nog steeds geen veilige browsers op de markt zijn. “Browsers worden gemaakt om te verkopen.” Product Managers doen hun best klanten te lokken zonder ze een slechte ervaring te bezorgen. Sommige producenten maken wel een high-end security browser, zoals Opus Palladianum, maar er zijn er weinig mensen die het gebruiken. De meeste gebruikers geven de voorkeur aan gebruiksvriendelijkheid in plaats van veiligheid, zoals Internet Explorer 6. Ergens in het midden zit Firefox, aldus de beveiligingsgoeroe.
Het punt is, volgens Grossman, dat elke hoognodige en gewenste beveiligingsfeature die niet goed verkoopt, niet wordt gemaakt. De laatste tijd denken de grote browser producenten wel enigszins aan veiligheid. Het internet is agressief en aanvallers gebruiken elk browserlek dat ze kunnen vinden. Meer dan één miljoen websites zijn dit jaar al de dupe geworden van SQL injecties, waarop aanvallers dan verschillende exploits plaatsen. Wel nemen buffer overflows en andere geheugencorruptie problemen af. Firefox 3 en Internet Explorer 7 bieden nu URL blacklists aan die phishingsites en andere bekende malware sites blokkeren. Ze werken nog niet helemaal correct, maar het is al beter dan het was. Firefox 3 maakt SSL certificaten inzichtelijker en het accepteren van zelf getekende certificaten lastiger.
Extensies
Wanneer je de gemiddelde beveiliger vraagt of de gemiddelde gebruiker in staat is om zichzelf te beschermen op het internet, antwoorden ze vrijwel allemaal met een duidelijke "nee". De meeste mensen zijn zich simpelweg niet bewust van de gevaren op het internet. Volgens diverse bronnen gebruikt maar de helft van de Internet Explorer gebruikers de laatste en meest stabiele versie van de browser. Als je de experts vraagt hoe zij zichzelf beveiligen, krijg je een waslijst aan extensies die ze in hun browser installeren: NoScript, Flashblock, SafeHistory, Adblock Plus, LocalRodeo en CustomizeGoogle. Maar zelfs met deze addons is men niet 100% veilig.
Verantwoordelijkheid
Grossman ziet de veiligheid van de browser en hun gebruikers niet als de eenzame taak van de ontwikkelaars. “De laatste security meters zullen en kunnen browser vendors niet oplossen, nog zouden we dit moeten verwachten.” Volgens de beveiliger is het gewoonweg niet mogelijk dat ontwikkelaars een gewenst beveiligingsniveau bieden en tegelijkertijd de meest recente aanvalstechnieken afslaan.
"Ik heb een erg veilige browser nodig, ook al beperkt dat de gebruiksvriendelijkheid. Maar voor iemand anders kan dat onacceptabel zijn. Dus dat laat de deur open voor opensource of commerciële producenten", zegt Grossman. Hij merkt op dat cybercriminelen de internetoorlog blijven winnen en waardoor security addons in de toekomst meer regel dan uitzondering worden. “Webbrowsers zijn nu niet veilig omdat ze dat niet hoeven te zijn. Totdat dingen veranderen zal dit zo blijven.”
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.