image

Consumentenwaakhond eist echte anonimiteit in Google Chrome

dinsdag 4 november 2008, 12:25 door Redactie, 7 reacties

Google’s Chrome is volgens een onderzoek van consumentenorganisatie Consumer Watchdog helemaal niet zo anoniem als Google haar gebruikers laat denken. De consumentenwaakhond eist daarom dat de zoekgigant strengere privacymaatregelen implementeert die de anonimiteit van gebruikers beschermt. In een zelfgemaakt filmpje laat de organisatie zien hoe Google elke in Chrome ingevoerd toetsaanslag, zonder daadwerkelijk een zoekopdracht gegeven te hebben, opslaat. De browser biedt ook een zogenaamde “Incognito mode” waarbij het bezochte sites en gedownloade bestanden niet niet opslaat. Het filmpje laat duidelijk zien dat dit wel het geval is. Consumer Watchdog stuurde een brief aan de zoekgigant.

“Google’s rol is nu ongekend, want de zoekgigant verzamelt niet langer sporadisch data over hoe we het web gebruiken”, zegt Jamie Court, directeur van Consumer Watchdog. “De nieuwe browser en software sturen eigenlijk informatie van onze eigen computer naar hun servers. Als Google niet hun eigen privacyproblemen oplossen, moeten ze voorbereid zijn op regelgevers die de enorme groei van het bedrijf remmen. De overheidsadviseur moet actie ondernemen om de privacy van de consumenten te beschermen en hun de mogelijkheid te bieden om anoniem te surfen”, aldus de instelling.

Google-Tor
De consumentenwaakhond sprak met Google’s team over hun zorgen, maar het bedrijf wilde alleen ingaan op één van de kleinere privacyproblemen die in het filmpje onthuld zijn. Google claimt dat gebruikers niet verwachten dat ze anoniem kunnen surfen, alleen anonieme momenten hebben, wat de reden is waarom Google geen gebruiksvriendelijke privacy mode voor zijn product ontwikkelde. Watchdog’s zorgen richten zich vooral op het maken van een simpele anonimiserende knop in Google’s producten en websites zodat er transparantie is voor degene die hun privégegevens niet willen delen.

Veel gebruikers zijn zich er niet van bewust hoeveel data Chrome naar de servers van Google stuurt, zegt Consumer Watchdog. De introductie van Chrome, ondanks de zorgen over de privacy die zijn aangekaart, kan het einde van de controle en keuze van gebruikers betekenen. Google zou daarom een duidelijk knop moeten plaatsen om de Incognito mode te starten, moet de zoekmachine duidelijk maken wat het doorstuurt en moet Incognito standaard SSL-verbindingen gebruiken en een automatische IP-anonimisering bieden.

Reacties (7)
04-11-2008, 13:46 door Anoniem
Heeft iemand toevallig de IP adressen van de desbetreffende google servers, zodat de traffic tussen de browser en de servers van Google geblokkeerd kan worden via een ACL ? Wat is het effect van he blokkeren van deze verbinding, heeft de gebruiker hier last van ?
04-11-2008, 14:44 door Lamaar
Nou, maar dan hebben ze nog niet met Eerde gesproken hoor. Die weet als geen ander hoe veilig Chrome is. Proest!
04-11-2008, 16:04 door prikkebeen
Ehh, gaat het hier niet over privacy?
Weer een reden om Chrome niet te gebruiken, althans niet op mijn pc. Helemaal anoniem ben je nooit maar dit gaat wel ver. Als het in de Privacy Policy van de browser ergens vermeld staat /kan/ men het weten en heeft men de keus. Google doet hier goed zaken mee op de advertentie markt en zal dit waarschijnlijk niet zomaar uitschakelen.
04-11-2008, 18:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-11-2008, 18:32 door Warrior of the Wasteland
Chrome is ontwikkeld zodat de (-toekomstige-) webservices van Google naadloos integreren met de desktop; Google heeft nooit beweerd dat het een algemene browser zal worden.... Het programma is nog in Beta fase en de 1.0 versie zal wel geen browser zijn, maar een op een browser gelijkend besturingsysteem voor google programma's en services... Tot die tijd zijn de ontwikkelaars van Google vast heel blij dat allerlei beveilig experts zich over het programma buigen en gratis goede tips geven....
04-11-2008, 23:46 door cyberpunk
Raar dat ik hier nog niet heb mogen lezen dat Consumer Watchdog ze ziet vliegen en dat het filmpje opgezet spel is. Immers, Chrome is de beste browser van het universum...
05-11-2008, 14:44 door Anoniem

In een zelfgemaakt filmpje laat de organisatie zien hoe Google elke in Chrome ingevoerd toetsaanslag, zonder daadwerkelijk een zoekopdracht gegeven te hebben, opslaat

Ten eerste, het klopt het helemaal niet wat er staat, alleen de volgende keystrokes worden doorgestuurd naar Google:
- Keystrokes die in het zoekscherm van Google ingevuld worden.
- Keystrokes die in de URL balk van Google Chrome ingevuld worden.

Ten tweede:
- Keystrokes die in het zoekscherm van Google ingevuld worden, worden in elke browser met Javascript verstuurd. Dit heeft helemaal niks met Chrome te maken.

Ten derde:
- Browsers met een Google toolbar hebben standaard "Google safebrowsing" aan staan. Deze stuurt nogal wat data naar Google om te verifiëren of een pagina op een blacklist voorkomt. Firefox, de ow zo geweldige, heeft dit bijvoorbeeld ook standaard aan staan.

MAW: Leuk om Chrome te bashen, maar het probleem zit hem niet in de browser.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.