Veel Nederlanders beseffen het belang van privacy niet en wat de gevolgen zijn van de continue monitoring, ook als je "niets te verbergen hebt". Zowel bedrijven als overheden verzamelen steeds meer informatie over de burger. Hoe nauwkeuriger men die in de gaten kan houden, des te beter weet men hoe die reageert op nieuwe producten. Bedrijven zoeken met verborgen technieken steeds het randje van de wet op. Internetprovider XS4ALL komt nu met de film "Privacy Matters", die het gevaar van privacy schendende technieken laat zien. "Bedrijven maken mooie beloftes in privacy verklaringen, maar die zullen altijd het onderspit delven ten behoeve van de omzet. Het is dan ook heel moeilijk om je privacy tegenover bedrijven en de overheid te beschermen", zo stelt de film.
Die maakt verder duidelijk dat alles losse stukjes informatie misschien onbeduidend lijken, maar bij elkaar een gedetailleerd beeld van iemands leven kunnen geven. Een beeld wat ook vertekend kan zijn, omdat systemen niet alles weten. Als voorbeeld wordt het incident gegeven waarbij een hele straat onder toezicht werd gesteld omdat iemand op "zwaar water" zocht en er een moslim in zijn straat woonde. Het systeem wist niet dat het een scheikundeleraar betrof die informatie opzocht. We moeten dus oppassen dat we niet het menselijke gezonde verstand vervangen door een machine die alleen maar let op patronen. "Domme systemen pakken domme misdadigers."
Ook het excuus om in naam van terreurbestrijding alles op te slaan wordt in de tien minuten durende film onderuit gehaald. Aangezien er geen duidelijk profiel van een terrorist is, worden systemen overspoeld met informatie, waardoor ze nutteloos zijn. Slimme criminelen kunnen juist misbruik van deze maatregelen maken.
Recht op privacy en vrijheid
Het recht op privacy, het recht om met rust gelaten te worden, is door de komst van beveiligingscamera's vervangen door de gedachte dat je mogelijk een crimineel bent. De reden dat mensen dit slikken, is omdat mensen bang zijn. "We zijn in deze Kafkaëske maatschappij veranderd van individu naar een in hokjes geplaatst voorwerp", zo gaat de film verder. "Wat is er gebeurt met het grote principe van democratie. Iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is." Privacy gaat niet over het verbergen van zonde, maar over wat iemand van je weet en wat die daar mee doet. Daarbij vindt de besluitvorming steeds vaker plaats in achterkamertjes. De groei naar totale gegevensverzameling zorgt uiteindelijk voor het verlies van het gevoel van vrijheid.
De film eindigt met een advies: Wees kritisch, onderneem actie, stel vragen en blijf bewust.
Veel kijkplezier (hogere kwaliteit download). Voor mensen die meer over de gevolgen van alle privacy schendende maatregelen willen lezen of anderen hier bewust van willen maken, is het boekje Alles onder controle van Bart de Koning een absolute aanrader.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.