image

'Homepage' virus breekt los

woensdag 9 mei 2001, 14:46 door Redactie, 0 reacties


De redactie van Security.nl krijgt van verschillende kanten berichten dat het 'homepage virus' (VBS/SST.gen@MM) aan een opmars binnen Nederland bezig is. Het virus bereikt de gebruiker via email in een bericht met als subject Homepage en als de tekst Hi! You've got to see this page! It's really cool ;O) met een attachment genaamd homepage.HTML.vbs. Gebruikers die de 'handige' standaardinstelling 'bestandstype verbergen' aan hebben staan zien alleen 'homepage.HTML'. Bij aanklikken verspreid het virus zich via email naar alle emailadressen in het Microsoft Outlook adresboek. Daarna opent het virus in de Internet Explorer een aantal porno-sites. Het virus is gemaakt met dezelfde virusgenerator waarmee een jonge Snekenaar zich eerder dit jaar met het Anna Kournikova virus naar zijn '15 minutes of fame' klikte. Er zijn al bedrijven die de mailserver uit voorzorg hebben afgesloten.

"Eerdere rapporteringen geven aanwijzingen dat het virus sneller verspreidt dan veel van de grootste virussen die we het afgelopen jaar hebben gezien", zegt Mikko Hypponen van antivirusbedrijf F-Secure. "Het lijkt zich sneller te verspreiden dan het Anna Kournikova virus."

De gebruikelijke waarschuwingen (zucht) gelden: klik niet zomaar op alles wat je binnenkrijgt, draai een virusscanner en houdt deze up-to-date, in de meeste anti-virus programma's kan dit automatisch. Zie ook de 5 tips voor veilig internetgebruik.

Plaatje met dank aan F-Secure

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.