De Conficker worm heeft het militaire netwerk van de Franse marine geïnfecteerd, waardoor gevechtsvliegtuigen niet konden opstijgen en personeel zelfs het bevel kreeg om hun computers niet aan te zetten. Door de besmetting waren de straaljagers niet in staat om het vliegplan te downloaden en moest een netwerk geïsoleerd worden. Volgens experts heeft het Franse leger de waarschuwing van Microsoft om zo snel mogelijk de patch voor het lek in de Windows Server service uit te rollen genegeerd.
"Het beïnvloedde het uitwisselen van informatie, maar er is geen informatie verloren gaan. Het was een beveiligingsprobleem dat we al eens geoefend hadden. We hebben de communicatieverbindingen die het virus konden verspreiden uitgeschakeld en 99% van het netwerk is veilig", aldus een woordvoerder van de Franse marine. Vanwege de infectie moest men overstappen op traditionele vormen van communicatie, zoals telefoon, fax en zelfs brieven.
Aan de grond
De besmetting die op 21 januari werd ontdekt, is waarschijnlijk het gevolg van een geïnfecteerde USB-stick, maar zou alleen het onbeveiligde Intramar netwerk hebben getroffen. Het Sicmar netwerk, waar alle vertrouwelijke informatie is opgeslagen, zou de dans zijn ontsprongen. Twee dagen na de ontdekking besloot de marine het Intramar netwerk van andere militaire systemen te isoleren.
Verschillende computers op de luchtmachtbasis Villacoublay waren ook besmet geraakt, waardoor de aanwezig straaljagers in eerste instantie niet konden opstijgen. Later wist men die via een ander systeem toch te "activeren". De Conficker worm wist eerder ook bij de Britse marine en luchtmacht voor chaos te zorgen. Daar infecteerde het 24 luchtmachtbases van de RAF en 75% van de systemen van de Britse vloot.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.