Het aantal gevallen van pinpasfraude bij NS-kaartautomaten is vorig jaar vertwintigvoudigd ten opzichte van 2007, zo meldt het AD. Volgens de krant lopen treinreizigers enorme risico's als ze met hun bankpas een treinkaartje kopen. Uit cijfers van de spoorwegpolitie blijkt dat er vorig jaar 750 skimincidenten plaatsvonden op een totaal van 1100 kaartjesautomaten. In 2007 was het slechts 57 keer raak en in 2006 werden 13 incidenten gemeld. Eind december liet de spoorwegpolitie nog weten dat er zeker 500 meldingen van skimming waren binnengekomen.
Het NS-station in Amsterdam is het favoriete doelwit van de criminelen, daar werd 68 keer skimapparatuur aangebracht om pasgegevens te kopiëren. Ook op de stations van Alkmaar, Almere en Gouda sloegen de skimmers regelmatig toe. In het eerste kwartaal van dit jaar ontving de NS 160 meldingen. "Het gaat om twee skimincidenten per dag, terwijl we dagelijks 200.000 pintransacties hebben bij de kaartenautomaten", aldus de vervoersorganisatie, die opmerkt dat het de goede kant opgaat.
Volgens de spoorwegpolitie is de bestrijding van pinpasfraude een moeilijk probleem. "Het is heel lastig. Je kunt niet de hele dag iemand bij een automaat laten staan.'' De Nederlandse Vereniging van Banken laat weten dat slachtoffers ook in de toekomst niet zelf hoeven op te draaien voor de schade. Toch moet dat geld ergens vandaan komen, waardoor iedereen voor het probleem opdraait.
"Oost-Europese types"
Gisteren was het weer raak, dit keer op het NS-station in Best. De Spoorwegpolitie hield daar een 35-jarige Roemeen aan die skimapparatuur op een kaartautomaat had geplaatst. De meldkamer van de Spoorwegpolitie ontving een melding dat twee Oost-Europese types mogelijk met het plegen van pinpasfraude bezig waren. Aan de hand van aanwijzingen van omstanders kon één man worden aangehouden. De tweede verdachte wist volgens getuigen met een witte Volvo weg te rijden.
Skimming lijkt voornamelijk het werk van Roemeense criminelen te zijn, zo wist de politie er laatst twee tijdens een vluchtpoging klem te rijden. Betalingsverwerker Currence legde onlangs een deel van de verantwoordelijkheid bij de consument neer, een woordvoerder noemde het niet afschermen van de pincode asociaal.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.