Voor iedere link die je aanhaalt valt er een met een contra steling/bewijs te vinden. (is het trouwens niet een idee dat je gewoon een account aanmaakt? Zo weet ik tenminste op welke 'anoniem' ik reageer. Of vind je dit een aantasting van je privacy?)
Even voor de duidelijkheid: ik heb nooit gesteld dat camera's preventief zouden moeten werken. Ik stel dat camera toezicht nut heeft omdat de pakkans van criminelen groter wordt. Ik heb ook gesteld dat het justitieel apparaat zich aan deze toepassing dient aan te passen door het geven van hogere straffen. Desnoods de doodstraf, het staat immers op de 'gevoelige plaat'..
In Britse crimescene televisie programma's blijkt zeer regelmatig het nut van die camera's. Daders van misdrijven kunnen kunnen mbv allerlei camera's regelmatig door de hele stad gevolgd en vervolgens aangehouden worden.
Natuurlijk heeft het plaatsen van talloze camera's nauwelijks nut als niet ook het justiele apparaat overgaat tot veel zwaarde bestraffing van halsmisdrijven. Herinvoering van de doodstraf en werkkampen zijn zomaar een aantal maatregelen die het recidive percentage aanzienlijk omlaag zullen houden. Voor de goede orde: natuurlijk weerhoudt de doodstraf niet iedereen van het plegen van zware misdaden, het vergeldt deze aanzienlijk veel beter dan het pamperen van dergelijk uitschot in TBS klinieken.
Helpt camera toezicht? Zomaar even rondneuzend:
- http://www.ed.nl/regio/nuenen/5282893/Cameratoezicht-bij-politiepost-helpt.ece?start=1&sort=desc
Terzijde: zo erg is het al gesteld in dit land... Zelfs een politiebureau wordt gemolesteerd.
Een uitermate informatieve link is:
- http://www.denhelder.nl/foto/Onderzoeksrapport%20cameratoezicht.pdf
Lees even de opmerkingen 67 en 69 en de samenvatting. Burgers vinden dat (meer) cameratoezicht zin heeft en dat het gekoppeld dient te worden aan strengere straffen. Beelden die camera's maken dienen (langer) te worden opgeslagen en deze beelden dienen juridisch veel meer gewicht in de schaal kunnen leggen. Uit de samenvatting blijkt ook dat burgers zich aanzienlijk veiliger voelen in die delen van de stad waar de camera's hangen.
http://www.cbpweb.nl/documenten/wet_vrijstellingsbesluit_h2_004.stm?refer=true&theme=purple#38
Opmerking: vanzelfsprekend dienen de camera's van voldoende kwaliteit te zijn om daadwerkelijk een dader te herkennen, iets waar het zeer regelmatig ook aan mankeert. Kijk maar naar de bewaking in de Connexxion bussen. Deze zijn van een dusdanig slechte kwaliteit dat daders nauwelijks te herkennen zijn. Als gevolg hiervan rijden s'avonds de nieuwe de ZuidTangent bussen met de achterzijde van de bus afgesloten. Ik ken het standpunt van Connexxion niet maar het verbaasd me dan niet als zij zouden stellen dat cameratoezicht niet helpt... Zo lust ik er nog wel een paar.
Dichter bij 'huis':
- http://www.security.nl/artikel/26178/1/Cameratoezicht_lost_zeventig_procent_moorden_op.html
Dus hieruit mag ik concluderen dat de pakkans groter is....
Natuurlijk kunnen we steeds meer weer op het hoofd krabben en onszelf afvragen wat we met zijn allen in de maatschappij verkeerd doen omdat bepaalde lieden steeds meer weer overgaan tot (zware) misdaden maar dit tijdperk hebben we nu na 30 jaar leuteren wel achter ons liggen. Trouwens is er destijds niet zo'n zelfde discussie gevoerd met de anoniem kliklijn? Die zou ook niet helpen en alleen maar de privacy aantasten...
http://www.pluspost.nl/het-bittere-succes-van-de-kliklijn/13698
En wat dan te denken van televisie programma's als 'Opsporing verzocht'... die maken dikwijls gebruik van beelden afkomstig van bewakings camera's.. maar ja.. dat helpt natuurlijk ook niet!
Net zoals deze...
http://www.echo.nl/ge-hi/buurt/lees/901028/slopert.meldt.zich.bij.politie/
Natuurlijk wilde deze slopert zich direct na zijn daad gaan melden bij de politie, de publicatie van het filmpje waarop zijn daad was vastgelegd had hier helemaaaaaaal niets mee te maken... Kom op zeg!
Kortom: afwijzen van cameratoezicht vind ik een soort van "Security through obscurity".
"If a nation expects to be ignorant and free, in a state of civilization, it expects what never was and never will be"
Thomas Jefferson, 1816
E.Eliveld