Steeds meer beveiligingsexperts roepen op om geen Windows voor internetbankieren te gebruiken, maar het gebruik van een Linux Live CD is ook geen oplossing, aangezien dit een vals gevoel van veiligheid geeft. Eerder kwam Brian Krebs, IT-journalist van de Washington Post, met de uitspraak dat Windows ongeschikt voor internetbankieren is. Ook het SANS Instituut en een financiële belangengroep raadde het gebruik van Microsoft's besturingssysteem af. Inmiddels waarschuwt ook de Australische politie consumenten om alleen via Linux of Apple iPhone te bankieren.
Volgens Bruce van der Graaf, rechercheur van de Australische Computer Crime onderzoekseenheid, is de eerste regel om niet het slachtoffer van bankfraude te worden het niet klikken op hyperlinks naar de banksite. De tweede regel is het vermijden van Windows. "Als je internet voor een commerciële transactie gebruikt, gebruik dan een Linux boot CD, zoals Ubuntu of een andere smaak. Puppylinux is een mooie kleine distributie die snel opstart." Aangezien het besturingssysteem in het geheugen draait en helemaal schoon is, kan men op een "perfect veilige" wijze internetbankieren.
Ook de iPhone is volgens de rechercheur uitermate geschikt om op "vrij veilige" wijze te internetbankieren. "Een andere oplossing is de Apple iPhone. Het kan slechts één proces per keer draaien, dus is er geen gevaar op infecties", zo legde hij verschillende politici tijdens een hoorzitting over cybercrime uit. Hij noemde de alternatieven, omdat in de toekomst banken de beveiliging van hun klanten gaan controleren voordat ze toegang tot hun bankrekening krijgen. "Als straks de regel is dat internetproviders op firewalls en dat soort dingen controleren, dan zouden mensen met een veiliger systeem niet kunnen internetbankieren."
Schijnveiligheid
Randy Abrams van ESET adviseert online bankiers om zich niet op Linux blind te staren. In de eerste regel van Van der Graaf kan hij zich wel vinden. "De regel is om nooit op hyperlinks naar je banksite te klikken." Volgens de directeur Technical Education moeten banken, als ze echt de veiligheid van hun klanten willen verbeteren, stoppen met het versturen van e-mails met een link erin. Nieuwsbrieven kan men makkelijk op de website onderbrengen. Wat betreft de iPhone, is dat geen aanrader als die gejailbreakt is.
"Het advies om een opstartbare Linux CD te gebruiken zegt niet gebruik Linux. Linux is prima in staat om een keylogger te draaien, dus het gebruik van een boot CD is een stuk slimmer." Toch moeten ook deze gebruikers blijven opletten. "Als je vanaf een Linux CD boot en vervolgens de hyperlink in een phishing e-mail opent, dan word je nog steeds slachtoffer van een phishingaanval. Het booten van een Linux CD beschermt je niet tegen phishing."
Hij raadt dan ook iedereen af om de hyperlinks in e-mailberichten van PayPal, MySpace, FaceBook, LinkedIn en andere websites te openen die verzoeken om in te loggen. "Laat je niet door een vals gevoel van veiligheid misleiden. Het booten vanaf een Linux CD beschermt je tegen software-gebaseerde keyloggers, maar niet tegen phishing of hardware-matige keyloggers. Als je een hardware-matige keylogger op je computer hebt, dan heb je veel grotere problemen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.