De overheid zal wel degelijk de persoonlijke routegegevens die bij de kilometerheffing worden opgeslagen gaan gebruiken, zo bericht de Telegraaf aan de hand van het wetsvoorstel over de kilometerprijs. Als de "veiligheid van de staat" in het geding is, of in het geval van "voorkoming, opsporing en vervolging van strafbare feiten", mag de recherche of de inlichtingendienst AIVD gewoon meekijken in de auto. Vorige week publiceerde het Ministerie een uitleg over de werking van de kilometerprijs.
"Veel mensen maken zich zorgen dat de kilometerprijs ten koste gaat van de privacy. Met zo’n kastje kan iedereen toch zien waar ik heb gereden? Dat is niet juist. Alleen het aantal kilometers en het tarief dat erbij hoort, gaat naar het inningsbureau dat de factuur opmaakt en verstuurt. Er is dus niemand die kan zien waar u bent geweest, tenzij u daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Daarnaast worden de kastjes geproduceerd en ingebouwd door bedrijven die aan strenge eisen moeten voldoen. Ook het waarborgen van uw privacy is in die eisen meegenomen", aldus de uitleg, die stelt verder dat: "Bij de vormgeving van de kilometerprijs doen we geen concessies aan uw privacy."
Big Brother
Zowel VVD als PVV "rillen" bij het idee dat de overheid weer een manier erbij krijgt om burgers te bespioneren. "Wij vinden dit echt een 'Big Brother is watching you'-verhaal", aldus VVD-Kamerleden Aptroot en Teeven. "Dit is een enorme aantasting van de privacy." PVV-Kamerlid De Mos is bang voor een te grote overheidsmacht. "Straks zijn alle gegevens gewoon weer bij het Politbureau bekend", gaat de PVV'er verder.
Minister Eurlings (Verkeer) houdt vol dat de privacy van automobilisten wél is gewaarborgd. De informatie over tijdstippen en afgelegde zou alleen in het kastje blijven. Het bureau dat de acceptgiro's verstuurt, krijgt alleen een overzicht van het aantal afgelegde kilometers. De VVD vertrouwt het niet. "Het zal niet de eerste keer zijn dat de overheid toch gebruikmaakt van geheime gegevens omdat zij dit belangrijk genoeg vindt", aldus Aptroot.
Bonuskaart
Ernst Cramer, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, vindt de privacydiscussie overtrokken. "Via de bonuskaart van AH en de gegevens van de mobiele telefoon ligt ons leven al op straat. Ik vind het juist wel makkelijk als mijn provider straks weet wat mijn dagelijkse route is. Dan krijg ik direct filenieuws en kan ik misschien bij die ene pomp nog een cent goedkoper tanken."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.