image

Elektronisch patiëntendossier niet in 2009

woensdag 10 december 2008, 14:02 door Redactie, 7 reacties

Technische problemen, onduidelijkheden over de registratie en onzekerheden over de privacy en aansprakelijkheid zorgen ervoor dat het elektronisch patiëntendossier volgend jaar niet zal starten, althans, dat denken Twentse huisartsen waar een proefproject eerder mislukte. Volgens de artsen is de wens van minister Klink dat het EPD volgend jaar begint een illusie. De proef in Twente mislukte omdat huisartsen gegevens niet identiek registreren en niet alle gegevens actueel zijn. Een proef in Winterswijk en omstreken kon vanwege technische problemen niet eens beginnen.

"De stap naar een grootschalig, landelijk systeem kan pas worden gezet als blijkt dat het op regionaal niveau goed functioneert en veilig is", zegt de Aaltense huisarts Dolf Nijhoff, lid van de Werkgroep Patiëntendossier. Hij waarschuwt dat het EPD, waar straks meer dan honderdduizend zorgverleners op kunnen inloggen, nooit goed te beveiligen is. "Het grootste dilemma voor de huisartsen is de kans dat mensen zonder bevoegdheid in patiëntendossiers kijken en daar misbruik van maken. Denk aan het belang van medische gegevens in verzekeringskwesties en bij arbeidsongeschiktheid", aldus de huisarts.

Reacties (7)
10-12-2008, 14:04 door Anoniem
""Het grootste dilemma voor de huisartsen is de kans dat mensen zonder bevoegdheid in patiëntendossiers kijken en daar misbruik van maken. Denk aan het belang van medische gegevens in verzekeringskwesties en bij arbeidsongeschiktheid", aldus de huisarts."

Is het EPD niet per definitie strijdig met het medisch beroepsgeheim ? Immers mag een geheimhouder niet zomaar alle informatie delen met mensen die binnen dezelfde sector werkzaam zijn. Of zie ik dat verkeerd ?
10-12-2008, 15:53 door Anoniem
Beveiliging in de zorg (of ieder ander terein) is natuurlijk een zeer relevante discussie. Toch vind ik dat men zich moet afvragen hoe een oplossing zich verhoud tot de twee volgende vragen:

1. Wat is het doel van de oplossing?
2. Hoe goed werkt het huidige "systeem"?

Het doel is natuurlijk eenduidig vastleggen van patientgegevens in een dossier. Nu is dat geregeld in vele verschillende software systemen, of erger nog, een papieren systeem. Ik vraag me af hoe veilig die systemen zijn...
10-12-2008, 16:38 door Anoniem
Door AnoniemHet doel is natuurlijk eenduidig vastleggen van patientgegevens in een dossier. Nu is dat geregeld in vele verschillende software systemen, of erger nog, een papieren systeem. Ik vraag me af hoe veilig die systemen zijn...

De huidige systemen zijn of niet gekoppeld aan internet of kennen een zeer beperkte aantal gebruikers. Straks is er een groot gekoppeld systeem waar iedereen die in de zorg werkt toegang toe kan krijgen. Een verzekeringsarts die een uur in de week werkt als huisarts, heeft rechten op die gegevens. Hij kan daar dus in principe gegevens uit opvragen van klanten van zijn baas, de verzekeraar. Zoiets zal in het huidige systeem veel lastiger zijn. En bovendien krijg je nu niet alles van 1 patient kant en klaar op je eigen scherm gepresenteerd.

Door AnoniemIs het EPD niet per definitie strijdig met het medisch beroepsgeheim

Als de patient de arts zegt dat hij de gegevens mag verstrekken aan de chirurg dan mag (officieel) alleen die chirurg (en leden van het behandelend team) bij die gegevens. Dat is nu ook al het geval en zal straks (goed) technisch moeten worden opgelost. Een goed stuk hierover is te vinden op http://www.itsprivacy.nl/wp-content/uploads/2008/03/privacy-en-het-epd.pdf.

Peter
10-12-2008, 17:01 door Anoniem
Vergeet niet dat via het BSN (Burger Spionage Nummer) de overheden rechtstreeks toegang hebben tot elk systeem.

...


Dus ook het ekd, het epd, je afspraken bij de dokter, tandarts, apotheek, je medicijngebruik, je ziekte verleden en dergelijke.

Het medisch geheim is straks direct 'onzichtbaar' opvraagbaar ...

Altijd handig

Naar de dokter ?
Je maakt een afspraak via de pc/telefoon (bewaarplicht, betaling rekening via BSN (kopie id-bewijs)), gaat de straat op(gsm in beweging, rekening provider/koppeling BSN), camera's op straat(snelweg) en winkelcentrum via ip (glasvezel naar politie-meldkamer) registreren je reis, ip-camera's/webcam in wachtkamer en bij de dokter filmen je gedrag, je bezoek/dossier bij de dokter gaat daarna in het EPD-systeem voor apotheek en zorgverzekeraar en ondertussen ...
10-12-2008, 19:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-12-2008, 20:00 door Anoniem
"De proef in Twente mislukte omdat huisartsen gegevens niet identiek registreren"

ook dat nog, de ene gebruikt naam+achternaam, de ander weer voornaam+achternaam, en de ander gebruikt weer roepnaam+voornaam+achternaam enzovoort, ik ken het probleem nog wel uit excel en access, en dat is hopelijk ook nog een stuk simpeler dan zo'n EPD...

als dit soort dingen nog niet eens geregeld zijn (standaarden voor het invoeren van de data) dan ben ik heel erg blij dat ik niet degene ben die al die totaal verschillende databases aan elkaar moet koppelen :D

alleen om dat allemaal op 1 lijn te krijgen kost nog wel een paar jaar, op zijn minst... (denk ook aan oudere data die opnieuw ingevoerd moet worden)
12-01-2009, 11:55 door Anoniem
Obama gelooft er in: http://money.cnn.com/2009/01/12/technology/stimulus_health_care/?postversion=2009011204
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.