Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Op LinkedIn heeft iemand mijn profiel gewijzigd. Linkedin heeft geen idee hoe dit kan, en hoewel het al weken duurt heb ik nog steeds geen controle terug over mijn profiel. Nu wilde ik aangifte doen van hacken, maar de politie zegt dat dit een civiele kwestie is en wil hooguit een aantekening maken. Ik heb nu een probleem omdat ik in de laatste ronde van een sollicitatie bij een bedrijf zit. En ze gaan ongetwijfeld kijken wat er op mijn profiel staat. Kan ik ze dat nu verbieden?
Antwoord: Met "civiele kwestie" bedoelt de politie dat dit een ruzie is tussen twee burgers over bv. een contract of iets anders dat buiten het wetboek van strafrecht gaat. Dat is aperte onzin in dit geval: als iemand zich toegang verschaft tot andermans account zonder toestemming van de eigenaar, dan is dat computervredebreuk, punt uit. In februari werd nog een man veroordeeld die (onder meer) inloggegevens van Hyvesaccounts veranderde en aan die accounts blogs en andere zaken toevoegde. Dat vond de rechtbank vernieling van computergegevens. Maar goed, computervredebreuk of vernieling: de politie is verplicht daar aangifte van op te nemen.
Natuurlijk zou men kunnen denken dat de bewijslast moeilijk rond te krijgen is (de benodigde gegevens liggen in de VS immers) maar dat is een kwestie die na de aangifte aan de orde komt. Misschien kan de vraagsteller wel logs loskrijgen van LinkedIn en als bewijs aanleveren. Of er blijken andere gegevens (bv. verzonden berichten waarvan de ontvangers nog kopietjes hebben) te zijn waarmee de dader is op te sporen. Het mag geen reden zijn om een aangifte te weigeren. Ook kansloze aangiftes moeten worden opgenomen.
Je kunt een bedrijf niet verbieden in je publieke Linkedinprofiel te kijken. En als je potentiele nieuwe werkgever in je netwerk zit, dan kun je hem ook niet verhinderen dat hij in je volledige profiel kijkt. Of dat betekent dat hij die gegevens mag gebruiken in de sollicitatie, is een moeilijke vraag. Volgens de NVP Gedragscode mag dat niet tenzij je de sollicitant vervolgens de resultaten voorlegt en vraagt om zijn reactie. Maar die code is niet bindend.
Het beste lijkt me dan ook dat je open kaart speelt met het bedrijf en aangeeft dat je LinkedIn-profiel is gehackt waardoor die gegevens onbetrouwbaar zijn.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.