Een bekende hacker heeft een klokkenluider die de "Collateral murder" video en andere documenten over het Amerikaanse leger aan Wikileaks doorspeelde, bij de autoriteiten aangegeven. De 22-jarige legerofficier Bradley Manning dacht in "homeless" hacker Adrian Lamo een gelijkgezinde geest gevonden te hebben, maar kwam bedrogen uit. Manning werkte als analist bij de militaire inlichtingendienst op de legerbasis Hammer, zo'n zestig kilometer ten oosten van Bagdad. Daar werd hij twee weken geleden ook gearresteerd.
Hartaanval
Naast de "Collateral murder" video, waarop te zien is hoe een Apache helikopter een groep mannen uitschakelt, waaronder twee journalisten van persbureau Reuters, verspreidde Manning ook een video over de beruchte Garani luchtaanval in Afghanistan. Verder speelde hij ook het legerdocument door waarin Wikileaks als een beveiligingsdreiging werd genoemd. Als klapper op de vuurpijl zou de legerofficier ook 260.000 geclassificeerde diplomatische berichten hebben doorgestuurd en dat ging Lamo te ver.
“Hillary Clinton, en verschillende duizenden diplomaten rond de wereld krijgen een hartaanval als ze op een dag wakker worden en een complete verzameling vinden van geclassificeerd buitenlands beleid, in doorzoekbaar formaat, dat voor het publiek beschikbaar is", aldus Manning. Het is nog niet bekend of Wikileaks over de 260.000 berichten beschikt.
Nationale veiligheid
Manning kwam in contact met Lamo en vertelde de hacker dat hij de gegevens had gelekt. Het lekken van de diplomatische berichten ging voor Lamo een stap te ver, aangezien dit de nationale veiligheid in gevaar zou brengen. "Ik had dit niet gedaan als er levens in gevaar waren", zo laat hij tegenover Wired weten. De hacker informeerde het leger en de FBI en overhandigde hun de chatlogs van zijn gesprekken met Manning.
Volgens Lamo bevond de legerofficier zich in een oorlogsgebied en probeerde hij zoveel mogelijk geclassificeerde informatie te verzamelen, om vervolgens openbaar te maken. Manning zag dat anders. Hij liet weten dat er "verschrikkelijke dingen" in de documenten staan, die in het publieke domein horen. "En niet opgeslagen op een server in een donkere kamer in Washington DC."
Anarchie
Lamo maakt nogmaals duidelijk dat hij geen keuze had, maar maakt zich toch zorgen over het welzijn van de legerofficier. Manning was van plan om na zijn naderend ontslag terug naar de VS te keren en dan vanaf de zijlijn toe te kijken. "Overal waar een Amerikaanse post is, is er een diplomatiek schandaal dat onthuld wordt. Het is open diplomatie. Wereldwijde anarchie in een CSV formaat. Het is Climategate met een wereldwijde omvang, en een adembenemende diepte. Het is schitterend en schrikwekkend."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.