image

Defecte hardware voornaamste oorzaak dataverlies

donderdag 10 juni 2010, 16:46 door Redactie, 15 reacties

Veel consumenten bewaren waardevolle gegevens op hun computers, zonder hier back-ups van te maken, zo blijkt uit Brits onderzoek. 31% van de ondervraagde Britten heeft weleens belangrijke informatie verloren die ze aan hun PC hadden toevertrouwd. Een gemiddelde Britse computer bevat 600 belangrijke foto's, maar 78% van de gebruikers heeft hier geen back-ups van. Foto's van vakanties en het gezin worden als het belangrijkst beschouwd.

De voornaamste reden dat bestanden verloren gaan (45%) is defecte hardware, gevolgd door malware (26%) en menselijke fouten (11%). Beschadigingen aan de computer en stroomstoringen zijn respectievelijk voor acht en vijf procent van het dataverlies verantwoordelijk.

Reacties (15)
10-06-2010, 19:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-06-2010, 21:52 door cyberpunk
Ik maak iedere week een backup van de belangrijkste data (naar een externe hdd). Voor sommigen is dat wellicht nog te weinig, maar voor mij is het voldoende. Verschillende familieleden en vrienden heb ik intussen ook kunnen overtuigen om een externe hdd te halen voor een backup van hun belangrijkste data. Maar zelfs dan nemen ze niet allemaal de moeite om een wekelijkse backup te maken (met FBBackup of LaCie Backup is dit nochtans maar een kwestie van enkele muisklikken). Nu ja, de dag dat hun PC/laptop het begeeft, dan hebben ze tenminste nog iets op die externe hdd staan...
10-06-2010, 22:55 door SirDice
De voornaamste reden dat bestanden verloren gaan (45%) is defecte hardware, gevolgd door malware (26%) en menselijke fouten (11%).
Twee van de drie zijn me wel eens overkomen :}

Door unaniem: Vervallen van bits zal een mens opbreken. Foto's beschadigen of gewoon onleesbaar maken.
Veel mensen vergeten dat het branden van data op cd/dvd ook niet echt 'voor altijd' is. Vooral beschijfbare cd's hebben nogal eens last van bitrot.
Ik heb mensen ontmoet die in snikken uitbarstten om dat hun spul verdwenen was. Van verrotte mbr tot fat (mft) en meer.
Ik heb zelfs mensen aan het huilen geholpen :(
Was nog zo groen als gras en werkte op een service afdeling. Per ongeluk de verkeerde partitie formatteren enzo. En ja, Norton Disk Doctor (dat was toen een geweldig programma!) had ik ook nog geprobeerd maar er was helaas niet veel meer terug te krijgen. Over menselijke fouten gesproken.

Door cyberpunk: Ik maak iedere week een backup van de belangrijkste data (naar een externe hdd). Voor sommigen is dat wellicht nog te weinig, maar voor mij is het voldoende.
Met die gigabytes aan data tegenwoordig is dat eigenlijk de betrouwbaarste en goedkoopste methode. Zorg dat echt belangrijke data op fysiek verschillende harddisken staat. Dan kan er altijd eentje ineens de geest geven.

Alles bij elkaar denk ik toch dat ik de meeste data van mijzelf ben kwijt geraakt door mijn eigen stommiteiten :}
11-06-2010, 00:29 door KwukDuck
Beetje rare stelling...
Hardware de schuld geven, iedereen weet dat de hardware het op een gegeven moment gaat begeven, dat je dan niet op tijd backups heb gedraaid ligt niet aan de hardware lijkt mij...
Geen backup maken is een menselijke fout imho..
11-06-2010, 00:40 door Sheriffnl
grmbl, ik maak het momenteel aan den lijve mee.

Ben net klaar met het installeren van mijn servertje (ouwe P4 bak met ouwe schijven) Ben echt NET klaar met installeren van alle software, en uiteraard alle drivers enzo... ik geef hem een final test (rebooten zonder monitor en tobo, en de schijven nokken er mee.

Alles al geprobeerd, andere IDE kabels, andere IDE poort op de mobo, alle fans uitgeschakeld ivm met eventueel stroomtekort. maar niets mag baten.

Nu komt mijn mobo telkens met foutcode 0075, en volgens de site zou er dan iets met de bekabeling zijn of de jumpersettings... maar dat is echt allemaal in orde...

kortom, de schijven zijn volgens mij echt overleden nu...
11-06-2010, 08:26 door fluffyb53
"A backup can save a thousand tears". Gelezen in een Radio Shack boekje in de jaren tachtig en nogal altijd heeft Jan Modaal dit niet door. Eigenlijk moet het veel transparanter en duidelijker voor de consument.

1. Een backup is een kopie ( lach niet : ik heb klanten die denken dat alleen een kopie op externe harde schijf een backup is en wissen ze data op de interne harde schijf). Leg maar een het verschil uit tussen een back-up, archivering en raid (for that matter ). Wat dit laatste betreft denken zelfs pro's dat dit een back-up is.

2. Gepartitioneerde harde schijven doen gebruikers denken dat ze 2 harde schijven hebben en dat een kopie op een andere partititie een backup is.

3. Backup-programma's zijn eindeloos complex voor de consument. Incrementele back-up? Differentiële back-up ? System-image backup?. Voor lezers van dit forum geen enkel probleem maar consumenten hebben geen idee.


4. Voor alle back-ups moet je kunnen bewijzen dat je de data terug kan plaatsen. Met data-back-ups kan dat nog wel maar met systeem-images is dit voor de consument heel moeilijk te verwezelijken.
11-06-2010, 08:27 door Anoniem
Ik wil daar nog aan toevoegen dat het vaak niet de hardware is maar door Windows wordt veroorzaakt!

Bij veel mensen 'doet de computer het niet meer' omdat Windows niet wil starten. Hierbij wordt altijd naar de hardware gewezen maar het ligt bijna altijd aan Windows zelf. Data verlies kan ook in de meeste gevallen voorkomen worden, maar ja dan moet de harddisk uitgelezen worden door een andere PC of met een rescue CD. En hier wordt het voor de meeste mensen lastig. Hét (enige) alternatief wat ze dan hebben zijn de installatie CD's die een complete image terugzetten met als gevolg ........ alle data weg.
11-06-2010, 08:58 door SirDice
Door Sheriffnl: Ben net klaar met het installeren van mijn servertje (ouwe P4 bak met ouwe schijven) Ben echt NET klaar met installeren van alle software, en uiteraard alle drivers enzo... ik geef hem een final test (rebooten zonder monitor en tobo, en de schijven nokken er mee.

Alles al geprobeerd, andere IDE kabels, andere IDE poort op de mobo, alle fans uitgeschakeld ivm met eventueel stroomtekort. maar niets mag baten.
Je kunt vaak op gehoor al vaststellen of de schijf stuk is. Goed luisteren als de HD spanning krijgt. Je hoort de platen op toeren komen en vervolgens de koppen initialiseren. Elke HD gaat dat zelfde riedeltje af. Als een HD stuk is of gaat dan hoor je daar vaak ook andere geluiden bij. Of het op toeren brengen gaat niet niet goed (haperingen) of tijdens de initialisatie hoor je ook andere tikken.

4. Voor alle back-ups moet je kunnen bewijzen dat je de data terug kan plaatsen. Met data-back-ups kan dat nog wel maar met systeem-images is dit voor de consument heel moeilijk te verwezelijken.
Inderdaad. Je zult niet de eerste zijn die maanden lang netjes een backup maakt om er vervolgens, op het moment dat je de backup nodig hebt, achter te komen dat die backups helemaal niet goed zijn.
11-06-2010, 08:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-06-2010, 09:27 door johanw
Door fluffyb53: 2. Gepartitioneerde harde schijven doen gebruikers denken dat ze 2 harde schijven hebben en dat een kopie op een andere partititie een backup is.

Het beschermd wel tegen bepaalde menselijke fouten (delete *.*, oeps...) en tegen de meeste virussen die dataverlies veroorzaken.

Verder is, gezien de afmetingen, een externe schijf inderdaad veruit het handigste. De belangrijkste data backup ik ook nog op USB stick, de kans dat zo'n ding stuk gaat of kwijt raakt als hij rustig ergens ligt is miniem.
11-06-2010, 09:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-06-2010, 13:12 door wizzkizz
Door KwukDuck: Beetje rare stelling...
Hardware de schuld geven, iedereen weet dat de hardware het op een gegeven moment gaat begeven, dat je dan niet op tijd backups heb gedraaid ligt niet aan de hardware lijkt mij...
Geen backup maken is een menselijke fout imho..
Geen backups maken wel, maar een tijdje geleden had was bij mij echt Murphy aan het werk.
Bij een "crash" (veroorzaakt door eigen experimenteren met software) van mn thuis-systeem vielen er genoeg bitjes om om mijn volledig versleutelde hdd ontoegankelijk te maken. Geen nood, ik had immers altijd braaf een backup gedraaid (en getest!) op een externe harde schijf. Dus ik desktop opnieuw installeren, hdd mounten en data kopiëren. Nou, niet dus. Mijn externe hdd gaf vrijwel direct de geest. Veel tikken etc., kortom niet meer te redden. Gelukkig maakte ik af en toe ook backups op een andere externe hdd. Bleek die óók overleden! (Beide LaCie, maar de schijven zelf waren van Hitachi en hadden een verschillende capaciteit. Verdenk controller ervan bogus te zijn omdat een fabrieksvervanging van de schijf ook in no-time kapot was, maar weet ik niet zeker. )

Gelukkig had ik de allerbelangrijkste data ook op mn laptop staan, maar dit zijn situaties waar je niet heel veel aan kunt doen.Tegenwoordig heb ik naast een backup op een externe hdd ook een online backup staan van de meeste data.
11-06-2010, 20:19 door KwukDuck
Wat is dat toch met die negatieve feedbacks?

@wizzkidd
vette pech kan natuurlijk altijd, maar je kan zelf, zoals je ook gedaan hebt, behoorlijk maatregelen nemen om dataverlies te voorkomen.
11-06-2010, 23:14 door Ilja. _V V
Door Sheriffnl: ik geef hem een final test (rebooten zonder monitor en tobo, en de schijven nokken er mee.

Alles al geprobeerd, andere IDE kabels, andere IDE poort op de mobo, alle fans uitgeschakeld ivm met eventueel stroomtekort. maar niets mag baten.

Nu komt mijn mobo telkens met foutcode 0075, en volgens de site zou er dan iets met de bekabeling zijn of de jumpersettings... maar dat is echt allemaal in orde...
Hihi!.. Zo te lezen ben je een echte profi!. ;-)

Maar goed, zonder monitor starten gaat nog wel goed alleen zie je natuurlijk niets, maar zonder tobo, dat accepteren de meeste computers meestal niet.
Als je daarna nog eens je mobo omgooit e.d., ja dan wil je comp wel in de war raken natuurlijk!..

Ik zou even je bi nakijken of die geen tobo acceptabel vind,.. & oja: Wel eerst je tobo weer aansluiten, he! ;-)
14-06-2010, 19:51 door Anoniem
To go forward you must backup.....( Rule # 1 )
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.