Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Bezwaar, maar toch opname gegevens EPD

18-08-2010, 11:39 door Anoniem, 20 reacties
Geachte heren en dames,

vorig jaar heb ik een bezwaarschrift in gediend voor zowel het EPD als het regionaal EPD (EPD van de centrale huisartsenpost).

Dit weekend is er een klein incident gebeurt waardoor ik contact moest zoeken met de centrale huisartsenpost uit dit contact bleek dat zij wel degelijk over al mijn gegevens beschikte en dat het invullen van het hele bezwaarschrift dus eigenlijk voor niks is geweest.

Omdat ik het niet eens ben met de gang van zaken ben ik van plan deze dit hoog op te spelen met alle middelen die daarvoor nodig zijn. Ik wil daarbij contact zoeken met de huisartsenpost zelf, het CBP en advocaten/juristen.

ik ben benieuwd of er anderen zijn die hetzelfde hebben ervaren als ik, kortom opname van gegevens ondanks bezwaar schriften. Ik ben namelijk geïnteresseerd in de stappen die gezet moeten worden.... mogelijk zijn er mensen die mij hier meer over kunnen vertellen
Reacties (20)
18-08-2010, 11:59 door ej__
Het EPD waar jij bezwaar tegen hebt gemaakt is de landelijke variant. Niet de lokale (waarschijnlijk niet regionale) waar je nu mee te maken hebt gehad. Daartegen heb je geen bezwaar gemaakt als je tegen de landelijke bezwaar hebt gemaakt. Grijs gebied.

Zelfs je eigen huisarts heeft een EPD.
18-08-2010, 12:13 door Anoniem
Door ej__: Het EPD waar jij bezwaar tegen hebt gemaakt is de landelijke variant. Niet de lokale (waarschijnlijk niet regionale) waar je nu mee te maken hebt gehad. Daartegen heb je geen bezwaar gemaakt als je tegen de landelijke bezwaar hebt gemaakt. Grijs gebied.

Zelfs je eigen huisarts heeft een EPD.

Voor de duidelijkheid, het is inderdaad een regionaal EPD waar je wel degelijk bezwaar tegen hebt kunnen maken, al was daar eerst ook behoorlijk wat onduidelijkheid over. Zo kreeg ik bijv. wel een brief over het regionale systeem en dat ik daarvoor bezwaar kon maken via mijn huisarts, maar vriendin kreeg deze brief niet (zelfde huisarts) en wist met vele andere niet eens dat er een regionaal systeem werd opgezet. Vervolgens hebben we iedereen een formulier bij de huisarts ingevuld om bezwaar te maken tegen opname van de gegevens in het regionale EPD ....

Naast het regionale database heb ik tevens een bezwaar ingediend voor het landelijke EPD, deze moest ik vervolgens opsturen (onaangetekend) in combinatie met een kopie legitimatie bewijs.... Voor beide systemen is dus een bezwaar ingevuld....
18-08-2010, 13:18 door Anoniem
In het landelijk word je zowiezo opgenomen, het bezwaar is alleen tegen het uitwisselen van gegevens.
18-08-2010, 14:12 door Anoniem
Door Anoniem: In het landelijk word je zowiezo opgenomen, het bezwaar is alleen tegen het uitwisselen van gegevens.

Dat is ook mijn beleving. Ook ik heb bezwaar gemaakt tegen uitwisselen van de gegevens via de zogenaamde verwijsindex. De gegevens worden sowieso opgenomen in een database. Dit laatste is niets meer dan een geautomatiseerde variant van de -oude- papierenversie die je huisart/tandarts etc vroeger in een ladekast had staan.
18-08-2010, 15:43 door Preddie
Door Anoniem:
Door Anoniem: In het landelijk word je zowiezo opgenomen, het bezwaar is alleen tegen het uitwisselen van gegevens.

Dat is ook mijn beleving. Ook ik heb bezwaar gemaakt tegen uitwisselen van de gegevens via de zogenaamde verwijsindex. De gegevens worden sowieso opgenomen in een database. Dit laatste is niets meer dan een geautomatiseerde variant van de -oude- papierenversie die je huisart/tandarts etc vroeger in een ladekast had staan.

behalve dat je gegevens nu wereldwijd toegankelijk kunnen zijn ...
19-08-2010, 08:45 door Anoniem
"behalve dat je gegevens nu wereldwijd toegankelijk kunnen zijn ... "

Kan je deze bewering onderbouwen ? Ervanuitgaande dat iemand geen bezwaar heeft gemaakt; welke buitenlandse instanties hebben toegang, en waar is hierover informatie te vinden ?
-
19-08-2010, 09:41 door Anoniem
De huisarts is verplicht om te zorgen dat je gegevens beschikbaar zijn voor degene die zijn/haar taken vervult wanneer hij/zij niet persoonlijk beschikbaar is. Je kunt volgens mij juridisch steekhoudend bezwaar maken tegen het algemener beschikbaar maken van gegevens, maar niet tegen het beschikbaar maken aan degenen die de eerst-beschikbare-zorg verlenen bij afwezigheid van je huisarts.
19-08-2010, 10:56 door Preddie
Door Anoniem: "behalve dat je gegevens nu wereldwijd toegankelijk kunnen zijn ... "

Kan je deze bewering onderbouwen ? Ervanuitgaande dat iemand geen bezwaar heeft gemaakt; welke buitenlandse instanties hebben toegang, en waar is hierover informatie te vinden ?
-

het is nog niet zo zeer vast gelegd welke instanties toegang krijgen tot die gegevens, ik weet alleen dat er plannen zijn dat over enkele jaren de verzekeraars toegang krijgen tot de gegevens waardoor ze jou dus meer kunnen laten betalen als er achter komen dat jij bijv. rookt.

Het gaat er meer om dat jou gegevens digitaal worden opgeslagen op een netwerk, deze netwerk zitten met elkaar verbonden en zoals we allen weten worden deze netwerk hoe dan ook een keer gekraakt/misbruik. Als ze zeggen dat bij het EPD de bijv. extra zwaar weegt en uit onderzoek van verschillende instanties blijkt dat de beveiliging ver te zoeken is, dan kun je logische wijs de conclusie trekken dat bij systemen waar de beveiliging als minder kritisch punt wordt gezien helaas open staan voor de buiiten wereld. Mooi voorbeelden zijn onderzoeken van o.a. FOX-IT en KPMG, zij hebben verschillende ziekenhuizen in Nederland onderzoek waarbij hun hack-slagings percentage 100%, wat dus inhoud dat deze bedrijven zonder al te veel moeite volledig toegang konden krijgen tot het netwerk van het ziekenhuis. Het is dus wachten op een bericht dat bevestigd dat gevoelige informatie in verkeerde handen is terecht gekomen, als dit uberhaupt aan de buitenwereld wordt gemeld. Daarbij dan nog niet mee genomen alle andere geslaagde pogingen niet gemeld zijn en zullen worden omdat deze simpel weg niet zijn opgemerkt...

Je kan er dus bijna vanuit gaan dat wanneer jou gegevens opgenomen zijn in dergelijke systemen dat deze op straat liggen of zullen belanden. Het feit dat jij hier zelf geen controle over hebt en er dus ook niet verantwoordelijk voor bent is nog het meeste kwalijke, jij zult namelijk zelf wel slachtoffer worden wanneer jou gegevens worden misbruikt.
19-08-2010, 12:40 door ej__
Door Anoniem: De huisarts is verplicht om te zorgen dat je gegevens beschikbaar zijn voor degene die zijn/haar taken vervult wanneer hij/zij niet persoonlijk beschikbaar is. Je kunt volgens mij juridisch steekhoudend bezwaar maken tegen het algemener beschikbaar maken van gegevens, maar niet tegen het beschikbaar maken aan degenen die de eerst-beschikbare-zorg verlenen bij afwezigheid van je huisarts.
Dat niet alleen, maar ook de huisarts wil historie hebben van jouw klachten. We zijn daarin het papier tijdperk voorbij, dus doet de huisarts dat in een EPD. Je kunt _geen_ bezwaar maken tegen dit EPD.
19-08-2010, 19:30 door _Peterr
Het EPD waar je bezwaar tegen hebt aangetekend heeft niets met de opslag van je gegevens te maken. Het gaat alleen om de toegang naar die, al lange tijd geleden, opgeslagen gegevens. Het is een alleen maar landelijk schakelpunt tussen alle centrale en regionale databases. De medische gegevens staan al jaren in computersystemen. Ik heb 12 jaar geleden al bij een ziekenhuis een regionaal systeem meehelpen opzetten.
20-08-2010, 01:21 door TraxDigitizer
Volgens de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) is een huisarts verplicht om gegevens vast te leggen in een dossier. Nu is dat digitaal, maar vroeger was dat gewoon op papier.

Het bezwaar maken heeft inderdaad alleen betrekking op de uitwisseling van je gegevens en niet op de vastlegging daarvan. Dat geldt in ieder geval voor het landelijk EPD, maar ook voor een regionaal EPD. Als er organisaties zijn waar jij niet wil dat jouw gegevens bekend zijn, kun je een verzoek tot vernietiging van (delen van) je dossier indienen. Als ik me niet vergis is een zorgverlener verplicht om (binnen een termijn van volgens mij 3 maanden) gehoor te geven aan dit verzoek.

Overigens zie ik regelmatig gebeuren dat mensen vrij 'heftig' reageren op uitwisseling van gegevens op landelijke niveau (het EPD), maar veel mensen realiseren zich niet dat er op regionaal niveau al jaren lang miljoenen berichten per jaar worden uitgewisseld.
20-08-2010, 15:20 door Anoniem
De huisarts en apotheker die jou behandelen, kan via de landelijke infrastructuur medische gegevens uitwisselen. Zij mogen jouw gegevens alleen opvragen als er een behandelrelatie is, als jouw gegevens nodig zijn voor een goede behandeling. Het opvragen van medische gegevens verloopt dan via het landelijk schakelpunt. In het landelijk schakelpunt staat, als je door je huisarts of apotheker inderdaad bent aangemeld, een linkje naar jouw huisarts of apotheker. Als je dan op de post of bij een andere apotheek komt, dan kan die de linkjes bekijken en daardoor zien waar gegevens van jou beschikbaar zijn. Hij kan dan via deze link de medische gegevens bij de andere apotheek opvragen.

Als je bezwaar maakt tegen uitwisseling via de landelijke infrastructuur, worden de links uit het schakelpunt verwijderd en wordt een blokkade ingesteld. Deze blokkade kan niemand verwijderen, alleen jijzelf. Dit doe je door je bezwaar weer in te trekken. Als je zelf wil zien welke apotheker of huisarts jouw gegevens heeft aangemeld of opvraagt, dan kun je een inzage overzicht opvragen. Je krijgt dan een overzicht thuis gestuurd en kunt dan zelf zien wie wanneer je gegevens heeft aangemeld of opgevraagd.

De landelijke infrastructuur is zeer goed beveiligd. Er worden daarnaast zeer hoge eisen gesteld aan de beveiliging van zorgaanbieders die aansluiten. Een arts of apotheker moet zijn patiëntgegevens bewaren in een goed beveiligde omgeving en goed afschermen voor indringers. Er wordt gewerkt met een besloten en beveiligd netwerk voor de zorg, dit gaat dus niet via het publieke internet. Om te voorkomen dat hackers het systeem kraken, worden regelmatig indringerstesten gedaan.

Een arts of apotheker werkt met een persoonsgebonden pas met wachtwoord. Op deze pas staat zijn rol (apotheker of huisarts). Als bijvoorbeeld een fysiotherapeut probeert om de medicatie gegevens of een samenvatting van de huisarts op te vragen, dan zal dit niet lukken. En zorgverzekeraars hebben helemaal geen toegang, zij zijn bovendien niet aangesloten op de landelijke infrastructuur.

Afspraken over gegevensuitwisseling op regionaal niveau, worden regionaal gemaakt. Per regio is het dus verschillend welke gegevens uitgewisseld worden tussen zorgverleners en kan het ook verschillen hoe je hiertegen bezwaar maakt. Ik zou dit bij je huisarts of apotheker navragen.
07-12-2012, 10:55 door Anoniem
Het is/was zo goed beveiligd dat de 62-jarige fractievoorzitter van de partij 50Plus, Henk Krol, er toch in kon middels wat toetsaanslagen. Hijzelf zegt geen techneut te zijn en moeite te hebben om zijn eigen Faceboek-account op orde te houden.
07-12-2012, 13:31 door Anoniem
IK heb nooit meer een brief gekregen over mijn opname in een nieuw EPD,geldt dan nog de nee van voormalig minister Ab Klink?,welke deze als eerste invoerde?.
Ik kreeg toen wel een brief en daar heb ik met nee ingestemd.
25-02-2014, 22:18 door Anoniem
Door Anoniem: "behalve dat je gegevens nu wereldwijd toegankelijk kunnen zijn ... "

Kan je deze bewering onderbouwen ? Ervanuitgaande dat iemand geen bezwaar heeft gemaakt; welke buitenlandse instanties hebben toegang, en waar is hierover informatie te vinden ?
-

Dit is niet zo makkelijk als men denkt, omdat elke aangesloten huisarts een digitaal certificaat heeft maar het is een feit dat waar een wil is is een weg. Grootste probleem is dat technologie in handen is van mensen die er niet veel kaas van hebben gegeten. Als iemand weet hoe de gegevensstroom is dan mag die reageren op deze post.

Waar, welke rechten heeft wie op welke onderdelen van een EPD (technische gegevens SAN, om maar wat te noemen).

Even als toevoeging aan de discussie.
Er is zoiets als het WDH waar een kort PS bekeken kan worden uit het eigen HIS van je huisarts. De CHP kan een WRB toevoegen aan het HIS. Nou kan ik me voorstellen dat dit PS gewoon beschikbaar is voor iedereen. Is dit raar? Nee.
In een professionele samenvatting zou ik verwachten dat er bv. staat dat je een pacemaker hebt. Handig als je bij een onbekende huisarts in elkaar zakt.

Het ergste van dit alles is dat de overheid maar gegevens verzamelt en centraal wil bewaren. Zorgelijk voor de normale burger en een groot feest voor wie kwaad wil (super tijd besparende maatregel als je eenmaal weet waar je moet zijn) echter wil ik info over het EPD wat er blijkbaar al is sinds 2008 dan kom ik hier uit http://www.infoepd.nl/ (Deze domeinnaam is geregistreerd voor de Nederlandse Rijksoverheid. This domain name has been registered for the Government of the Netherlands.)

25-02-2014 om 22:16
26-02-2014, 08:52 door Anoniem
Ach wat maken we ons weer lekker druk, terwijl hele volkstammen van huisartsenposten, gebruik maken van b.v. gmail voor hun communicatie... ik kom dit als 'helpdeksel' regelmatig tegen, een zeer voorzichtige op/aanmerking daarover resulteert tot nu toe altijd in minachting.
26-02-2014, 10:57 door Anoniem
Door Anoniem: De huisarts en apotheker die jou behandelen, kan via de landelijke infrastructuur medische gegevens uitwisselen. Zij mogen jouw gegevens alleen opvragen als er een behandelrelatie is, als jouw gegevens nodig zijn voor een goede behandeling. Het opvragen van medische gegevens verloopt dan via het landelijk schakelpunt. In het landelijk schakelpunt staat, als je door je huisarts of apotheker inderdaad bent aangemeld, een linkje naar jouw huisarts of apotheker. Als je dan op de post of bij een andere apotheek komt, dan kan die de linkjes bekijken en daardoor zien waar gegevens van jou beschikbaar zijn. Hij kan dan via deze link de medische gegevens bij de andere apotheek opvragen.

Als je bezwaar maakt tegen uitwisseling via de landelijke infrastructuur, worden de links uit het schakelpunt verwijderd en wordt een blokkade ingesteld. Deze blokkade kan niemand verwijderen, alleen jijzelf. Dit doe je door je bezwaar weer in te trekken. Als je zelf wil zien welke apotheker of huisarts jouw gegevens heeft aangemeld of opvraagt, dan kun je een inzage overzicht opvragen. Je krijgt dan een overzicht thuis gestuurd en kunt dan zelf zien wie wanneer je gegevens heeft aangemeld of opgevraagd.

De landelijke infrastructuur is zeer goed beveiligd. Er worden daarnaast zeer hoge eisen gesteld aan de beveiliging van zorgaanbieders die aansluiten. Een arts of apotheker moet zijn patiëntgegevens bewaren in een goed beveiligde omgeving en goed afschermen voor indringers. Er wordt gewerkt met een besloten en beveiligd netwerk voor de zorg, dit gaat dus niet via het publieke internet. Om te voorkomen dat hackers het systeem kraken, worden regelmatig indringerstesten gedaan.

Een arts of apotheker werkt met een persoonsgebonden pas met wachtwoord. Op deze pas staat zijn rol (apotheker of huisarts). Als bijvoorbeeld een fysiotherapeut probeert om de medicatie gegevens of een samenvatting van de huisarts op te vragen, dan zal dit niet lukken. En zorgverzekeraars hebben helemaal geen toegang, zij zijn bovendien niet aangesloten op de landelijke infrastructuur.

Afspraken over gegevensuitwisseling op regionaal niveau, worden regionaal gemaakt. Per regio is het dus verschillend welke gegevens uitgewisseld worden tussen zorgverleners en kan het ook verschillen hoe je hiertegen bezwaar maakt. Ik zou dit bij je huisarts of apotheker navragen.


Dit klopt helemaal niet, namelijk huisartsen in NL werken met meestal 1 van 2 systemen, de voornaamste heet Promedico.
Elke arts die Promedico gebruikt kan gegevens van iedereen inzien! patient of niet!
26-02-2014, 11:54 door Anoniem
"Ach wat maken we ons weer lekker druk, terwijl hele volkstammen van huisartsenposten, gebruik maken van b.v. gmail voor hun communicatie... "

3.5 jaar geleden maakte de persoon die dit topic startte zich inderdaad druk.... ;)
26-02-2014, 12:26 door Anoniem
Door Anoniem: Ach wat maken we ons weer lekker druk, terwijl hele volkstammen van huisartsenposten, gebruik maken van b.v. gmail voor hun communicatie... ik kom dit als 'helpdeksel' regelmatig tegen, een zeer voorzichtige op/aanmerking daarover resulteert tot nu toe altijd in minachting.

Waarom een zeer voorzichtige op/aanmerking? Dokters zijn voor het genezen/helpen van mensen, het is jouw verantwoordelijkheid voor het beheer en veiligheid van het IT-systeem. Dokters zijn geen techneuten, verre van zelf. Bespreek het met de (hoofd)beheerder en geeft ze gewoon een waarschuwing en/of blokkeer gelijk de desbetreffende e-mailadres.

Het is niet de bedoeling dat medische gegevens via publieke mails worden verzonden. Dokters werken dagelijks met medische gegevens, waardoor ze zelf niet meer inzien hoe speciaal het is, voor hun is het normaal, maar dat is het niet! Ze zullen wel klagen dat het niet makkelijk kan via van een ander systeem, maar dat is jouw probleem niet, dan moet de desbetreffende management/hoofd maar met een systeem/maatregelen komen waardoor het wel (makkelijk) kan (beetje kip-ei-verhaal).

Zelf heb ik ook in dit soort situaties (ongeveer gelijk aan die van dokters) gezeten, soms heb ik de beveiligingsofficer en systeembeheerders vervloek, maar zij hadden en hebben wel gelijk.
26-02-2014, 12:34 door Anoniem
Door Anoniem: "behalve dat je gegevens nu wereldwijd toegankelijk kunnen zijn ... "

Kan je deze bewering onderbouwen ? Ervanuitgaande dat iemand geen bezwaar heeft gemaakt; welke buitenlandse instanties hebben toegang, en waar is hierover informatie te vinden ?
-

Het bedrijf in NL wat een en ander onder NICTIZ heeft opgezet, heeft als moederbedrijf een USA bedrijf (hoewel, NL bedrijf, maar de domain controllers van het netwerk zijn in handen van USA, dus ze kunnen overal bij); De ijzeren berg beheert de backups; ook hierbij een USA bedrijf die de backups beheert (en al eens meegemaakt dat we een andere kleur tape terugkregen.... met de juiste data:) )

Dit was de reden waarom er op een gegeven ogenblik Kamervragen kwamen waarbij de minister niet kon garanderen dat niemand bij die data kon (en terecht!!)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.