Cloud computing, ook wel software as a service (Saas) genoemd, is vandaag de dag helemaal hot, maar volgens beveiligingsgoeroe Bruce Schneier is het oppassen geblazen. "Het overhypte IT concept van dit jaar is cloud computing." Hierbij wordt er software over het internet gedraaid, dat via de browser is op te vragen. De software van Salesforce en Google Docs zijn slechts enkele voorbeelden. "Naast de hype is cloud computing niets nieuw. Het is een moderne versie van het timesharing model van de jaren zestig, wat uiteindelijk om zeep werd geholpen door de opkomst van de personal computer."
Schneier wijst naar diensten als Hotmail en Gmail en de talloze sociale netwerksites, die volgens hem al een vorm van cloud computing zijn. Nu netwerken steeds sneller worden, is het makkelijker om iemand anders het harde werk te laten doen en zijn technische details niet meer zo belangrijk. Maar hoe zit het met de veiligheid? Is het wel veilig om je e-mail op de servers van Hotmail te hebben staan of je spreadsheets bij Google? Zowel ja als nee, antwoordt Schneier.
Vertrouwen
"IT-beveiliging draait om vertrouwen. Je moet je CPU-fabrikant, je hardware, OS en software leveranciers vertrouwen, en niet te vergeten je ISP. Ze kunnen allemaal je beveiliging ondermijnen." waarschuwt de beveiligingsgoeroe. "We zijn bezorgd over geïnfecteerde chips, maar uiteindelijk hebben we geen keuze om de beveiliging van de IT-providers die we gebruiken blindelings te volgen." SaaS neemt dat vertrouwen weer een stap verder, omdat gebruikers nu ook deze vendors moeten vertrouwen. Het grote verschil is dat als een computer in het eigen netwerk staat, het met de andere beveiligingssystemen is te beschermen. Als je voor cloud computing kiest, moet je niet alleen de leverancier helemaal vertrouwen, maar ook zijn beveiliging, betrouwbaarheid, beschikbaarheid en continuïteit.
"Je wilt niet je belangrijke gegevens op een cloud computer hebben staan die plots verdwijnt omdat de eigenaar failliet is gegaan. Je wilt ook niet dat de leverancier die je gebruikt, door je concurrent wordt overgenomen." Schneier merkt op dat er gratis en betaalde leveranciers zijn, maar dat dit in beide gevallen geen enkele garantie biedt. "Vertrouwen is een concept dat al zo oud als de mens zelf is, wat ook geldt voor de oplossingen. Wees voorzichtig met wie je vertrouwt en wat je aan hen toevertrouwt."
Schneier is ervan overtuigd dat outsourcing de toekomst is. "Uiteindelijk krijgen we dit voor elkaar, maar je wilt niet onderweg één van de slachtoffers zijn." HP's Mark Painter voegt daaraan toe: "Zoals het gezegde gaat, drie mensen kunnen een geheim bewaren, wanneer twee van hen dood zijn. Het komt erop neer dat cloud computing je dwingt om meer mensen met je geheim te vertrouwen." Toch is niet iedereen het met Schneier eens.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.