De Amerikaanse marine heeft een wurgcontract met HP gesloten, waardoor het vele miljarden dollars kwijt is, terwijl de prestaties te wensen overlaten. De e-mail inboxes zijn 150 keer kleiner dan een Gmail account, lokale netwerken zijn onbereikbaar door de installatie van Microsoft Office 2007 en voor het 'wipen' van materiaal worden gigantische bedragen gerekend. Toch kan de Amerikaanse marine het contract met HP niet zomaar opzeggen. Onlangs werd er een nieuw contract voor vijf jaar getekend, wat volgens beide kanten meteen de laatste overeenkomst is. "Maar dat is wat ze ook de laatste keer en de keer daarvoor vertelden", aldus Noah Shachtman van Wired.
Gijzeling
Zowel de marine als andere delen van het Amerikaanse leger hebben grote moeite om van externe aanbieders en outsourcing contracten af te komen. Om ervoor te zorgen dat marinepersoneel op 1 oktober kan e-mailen, betaalt de marine HP 1,8 miljard dollar. Verder wordt er nog eens 1,6 miljard dollar uitgegeven aan HP materiaal waar de troepen al tijden mee werken, om zo een toekomst zonder de computergigant mogelijk te maken. De overeenkomst tussen de marine en HP werden door het omstreden Booz Allen Hamilton gesloten.
"HP gijzelt de marine en je hoort er niets over", aldus marinepersoneel tegenover Wired. "Als onze computers niet door updates verminkt raken en zolang we de helpdesk niet hoeven te bellen, dan draait het enigszins stabiel", aldus een andere medewerker. De marine heeft nog steeds te maken met de berekeningen van tien jaar geleden. Zo hebben inboxes een maximale capaciteit van 50MB en is er 700MB netwerkruimte. Voor alle megabytes daarboven moet worden betaald.
Kosten
Een “high-end graphics” workstation kost de marine jaarlijks 4.000 dollar. Voor extra applicaties op een laptop of desktop moet men 1.000 tot 4.000 dollar neerleggen. Een geclassificeerde ethernet poort kost tussen de 9.300 en 28.800 dollar per jaar. HP is niet vereist om beveiligingsmaatregelen zoals encryptie, heuristieke detectie en network acces control (NAC) door te voeren. Zaken die vandaag de dag gemeengoed zijn.
In 2008 betaalde de marine 5.000.000 (vijf miljoen) dollar om gegevens van 432 gecompromitteerde computers te wipen. "Dat is tien keer zoveel als de kosten van het vernietigen van de machines en ze door nieuwe exemplaren te vervangen", zo rapporteert de Washington Post.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.