Amerikaanse inlichtingendiensten willen het gehele internet kunnen afluisteren en pleiten daarom voor een backdoor in alle versleutelde communicatiediensten. Steeds meer communicatie vindt online plaats, bijvoorbeeld via diensten als Skype. De FBI beschikt echter niet over de mogelijkheden om deze gesprekken af te luisteren. Als het aan de inlichtingen- en opsporingsdiensten ligt, bouwen sociale netwerksites, Skype en andere online diensten een backdoor in die het mogelijk voor de Amerikaanse overheid maakt om al het verkeer te onderscheppen.
Het voorstel van de Obama regering zal volgend jaar aan het Congres worden gepresenteerd. "Ze willen de klok terugdraaien en het internet laten functioneren zoals het telefoonsysteem functioneerde", zegt James Dempsey, vice president van het Centrum voor Democratie en Technologie. Volgens de FBI is de wet noodzakelijk om onderzoek te kunnen blijven doen en de nationale veiligheid en het publiek te beschermen.
Het komt erop neer dat diensten die berichten versleutelen een manier moeten inbouwen om die te ontsleutelen. Buitenlandse providers die zaken binnen de VS doen moeten een lokaal kantoor hebben dat berichten kan onderscheppen. Verder moeten ontwikkelaars van software waarmee via P2P is te communiceren hun diensten zo ontwerpen, dat die door de FBI zijn af te luisteren. Providers die zich hier niet aan houden worden beboet of op andere wijze gestraft.
Oorlog
Burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation slaat groot alarm en spreekt van een nieuwe "crypto war". In 1995 eiste de Amerikaanse regering ook al een verbod op sterke encryptie en wilde het een backdoor aan bestaande communicatieproducten toevoegen.
Uiteindelijk overwon de burgerrechtenbeweging, die zich voor een nieuwe strijd opmaakt. "De crypto-oorlog is weer helemaal terug en het is tijd voor iedereen die privacy belangrijk vindt om in actie te komen en het te beschermen: geen backdoors en geen verbod op tools die onze communicatie beschermen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.