Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Afgelopen weekend ontving ik een aanmaning van een incassobureau per e-mail op een hotmail.com account. Ik vroeg mij af in hoeverre zo'n e-mail rechtsgeldig is, mede gezien omdat men stelt dat men verdere juridische actie onderneemt indien er niet binnen 5 dagen gereageerd wordt op zo'n e-mail.
Antwoord: "E-mail is niet rechtsgeldig" hoor je vaker, en het is bijna altijd een onzinnige opmerking. Er zijn namelijk in de wet vrijwel nooit eisen over hoe men met elkaar moet communiceren. Wie een bestelling wil plaatsen met rooksignalen, zit aan de afspraak vast zodra hij "10 kilo inktvis" rooksignaleert. Wie het liever op papier met kroontjespen en inkt doet, zit er aan vast zodra de afspraak op papier staat.
Bij incasso geldt eigenlijk hetzelfde. Je moet je schuldenaar herinneren aan de openstaande vordering, en ook dat mag op elke manier. Nou ja, behalve op manieren die feitelijk neerkomen op stalking of bedreiging met fysiek geweld. Een e-mail is dus een prima medium om dat te doen. Er is één uitzondering en dat is de zogeheten ingebrekestelling. Wie meent dat iemand wanprestatie pleegt, moet die iemand "in gebreke stellen" voordat hij schadevergoeding kan claimen. En zo'n ingebrekestelling moet schriftelijk (art. 6:82 BW).
Een ingebrekestelling per e-mail is dus "niet rechtsgeldig", oftewel voldoet niet aan de wettelijke eisen en "telt" dus niet. Hoewel, er was 1 rechter die eigenlijk vond van wel. Op zich terecht wat mij betreft: we communiceren zo vaak per e-mail dat ik werkelijk niet zie waarom die ene brief nu per se op papier moet.
Natuurlijk is er dan een risico dat de mail niet aankomt, of beter gezegd dat je dat niet kunt bewijzen. Maar dat risico vind ik niet genoeg om dan toch maar verzending van een dode boom te eisen. Er zijn allerlei manieren om te bewijzen dat een mail is aangekomen - al was het maar omdat de wederpartij reageert met "haha je stuurde e-mail, dat is lekker niet rechtsgeldig".
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.