Vier miljoen Windows machines van Nederlandse eindgebruikers zijn in het geval van een Microsoft noodpatch na twee weken gepatcht, iets waar bedrijven nog van kunnen leren, aldus Microsoft tegenover Security.nl. De ongeveer miljoen zakelijke computers moeten vaak veel langer wachten totdat essentiële updates geïnstalleerd worden. SANS publiceerde onlangs een lijst met vaak voorkomende beveiligingslekken binnen bedrijven. Volgens Ruud de Jonge, Director Developer & Platform Enthusiasm van Microsoft Nederland, is het ondanks alle communicatie lastig voor systeembeheerders om de juiste prioriteit tussen de oren te krijgen. "Er lopen heleboel systeembeheerders in Nederland rond die nog niet begrijpen dat ze systeembeheerder zijn." Volgens De Jonge hebben veel bedrijven geen IT-organisatie of een hele beperkte.
Thuisgebruikers doen het daarentegen stukken beter, mede omdat ze over het algemeen Windows Updates hebben ingeschakeld. Bij zakelijke gebruikers is dat niet zo, die zijn afhankelijk van de automatiseringsafdeling, gaat De Jonge verder. "En daar zit meestal tijd tussen en de afdeling moet vervolgens bepalen om de update ook daadwerkelijk uit te rollen en dat is niet altijd even duidelijk."
Testen
Een vaak gehoorde reden om met patchen te wachten is dat veel bedrijven eerst willen testen. De kwaliteit van de updates is inmiddels zo dat bijvoorbeeld Philips ze meteen durft uit te rollen. "In de praktijk zien we dat het meestal goed gaat", merkt De Jonge op. Hij voegt daaraan toe dat "meestal" binnen het support contract met zaken als aansprakelijkheid en verzekeringen niet goed genoeg is. "Daarom zullen wij altijd zeggen testen."
Sommige experts vinden dat Microsoft automatisch alle systemen moet kunnen upgraden, om zo problemen te voorkomen. Onlangs verplichtte de softwaregigant gebruikers van MSN om een update te installeren, anders konden ze de software niet meer gebruiken. Dit zijn echter uitzonderingen. "Er is natuurlijk een grens in hoeverre we in kunnen grijpen in de software van een individuele gebruiker. Voor je het weet haal je allerlei discussies op je hals dat Microsoft ingrijpt in de persoonlijke levenssfeer." De Jonge wijst naar de discussies over Windows en Office Genuine Advantage programma.
Formeel is en blijft Microsoft de eigenaar van de software. Toch is het voorzichtig met het forceren van updates. Daarbij wil het legitieme gebruikers belonen, door die bijvoorbeeld gratis Security Essentials te laten downloaden. Het afsluiten van illegale gebruikers of terugroepen van licenties als de gebruiker met patchen achterloopt lijkt niet aan de orde. "Dat ligt zeer gevoelig."
Reverse engineering
Voor bedrijven en thuisgebruikers is het van groot belang dat ze zo snel mogelijk hun machines updaten. Zodra Microsoft de patches online zet, is het soms een kwestie van twee uur voordat aanvallers de patch uit elkaar getrokken hebben voor het maken van hun eigen exploit. Door alle informatie die Microsoft uitbrengt wordt het voor aanvallers die de kwetsbaarheid nog niet ontdekt hadden eenvoudiger om hier toch misbruik van te maken. "Iets wat steeds vaker voorkomt."
Om reverse engineering en misbruik tegen te gaan neemt Microsoft van tevoren contact op met anti-virusbedrijven en IDS/IPS leveranciers zodat die hun signatures kunnen aanpassen en nog te verschijnen exploits detecteren. Op deze manier krijgen klanten van deze bedrijven de tijd om hun patches in hun eigen tempo uit te rollen. De informatie die Microsoft verstrekt gaat ver, zegt De Jonge. Het gaat niet alleen om de patches, maar in sommige gevallen levert de softwaregigant ook de exploitcode voor het onderliggende lek. "Op deze manier kunnen ze vooruitlopen op de exploit die waarschijnlijk binnen een paar uur na het uitbrengen van de patch zal verschijnen.”
Schakel
Aanvallers kiezen steeds vaker voor applicaties van derden en laten daarbij lekken in Windows zelf links liggen. Volgens De Jonge maakt het aanvallers niet uit hoe ze het systeem overnemen. Ze gaan daarbij altijd voor de zwakste schakel. "En wat dat betreft denk ik dat wij qua OS een toch wat sterkere schakel beginnen te worden. En het ligt voor de hand dat men nu gaat kijken welke broeders het wat minder goed op orde hebben." Met name verschillende plugins zoals die van Flash en Adobe Reader vormen een geliefd doelwit.
Firefox is sinds kort begonnen met het waarschuwen van gebruikers die een lekke Adobe plugin draaien. De Jonge laat weten dat Microsoft in het verleden verschillende keren een security advisory over de software van een andere leverancier heeft uitgebracht. "De vraag is of wij dit in het Windows Update mechanisme moeten meenemen. Ik denk dat de complexiteit om dat voor elkaar te krijgen immens is." Al bij het toevoegen van de eigen software en updates noemt De Jonge dit complex, "laat staan bij de software van derden, maar ik geef toe dat het een intrigerend concept is."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.