Het keihard aanpakken van illegale software voorkomt dat computers met malware geinfecteerd raken, zo beweert Microsoft in het zevende Security Intelligence Report (SIR). Wereldwijd zijn er grote verschillen in het aantal besmette machines. Zo hanteert men in Oostenrijk een streng beleid om piraterij te bestrijden, dat in combinatie met goede ISP relaties en snelle internetverbindingen, helpt bij het uitrollen van beveiligingsupdates en zorgt daardoor ook voor minder infecties. Eerder liet ook al de Business Software Alliance (BSA) weten dat illegale software een beveiligingsrisico vormt.
Een ander voorbeeld uit het SIR is Japan, waar een samenwerkingsverband tussen internetproviders, beveiligingsaanbieders en overheidsinstanties, helpt bij het onderwijzen van gebruikers. Ook Duitsland wordt genoemd, waar ISPs en het computer emergency response team (CERT) gebruikers bewust van botnet infecties maken en in sommige gevallen geïnfecteerde computers afsluiten. Bij alle landen was echter een gezamenlijke aanpak van de problematiek oplossing voor het terugdringen van het aantal besmettingen.
Grootste dreiging
In de eerste zes maanden van dit jaar waren nep-virusscanners de grootste bedreiging voor eindgebruikers, terwijl bedrijven met een bijna 100% toename van het aantal wormen te maken kregen. Met name de Conficker worm blijft een plaag voor ondernemingen, terwijl consumenten er nauwelijks nog last van hebben. De cijfers zijn afkomstig van Microsoft’s Malicious Software Removal Tool (MSRT), dat op 450 miljoen computers wereldwijd geïnstalleerd is, zoekmachine Bing, dat het afgelopen half jaar miljarden websites scande, Windows Live OneCare en Windows Defender, met meer dan 100 miljoen installaties, Windows Live Hotmail en de zakelijke beveiligingssoftware van Microsoft.
In totaal verwijderde de softwaregigant malware van 13 miljoen computers, veel minder dan de laatste helft van vorig jaar, toen een kleine 17 miljoen machines geschoond werden. Ook de campagne van Microsoft tegen de Zlob Trojan lijkt zijn vruchten af te werpen. Werden er twee jaar geleden nog 21,1 miljoen infecties waargenomen, in de eerste helft van dit jaar kwam de teller niet voorbij de 2,3 miljoen. "Een opmerkelijke afname." De hoeveelheid malware steeg echter sterk, van 95 miljoen unieke exemplaren naar 116 miljoen zes maanden later. Met name wachtwoordstelers, adware en spyware zitten flink in de lift. Het 232 pagina's tellende rapport is hier te downloaden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.