image

Top 10 risico's voor webapplicaties

dinsdag 17 november 2009, 14:35 door Redactie, 4 reacties

Het Open Web Application Security Project (OWASP) werkt aan een lijst met de tien grootste beveiligingsrisico's voor webapplicaties. De eerste top 10 verscheen in 2003 en is bedoeld om bewustzijn over het belang van webapplicatie-beveiliging te verhogen. Aangezien het veld zich ontwikkelt, moet ook de lijst worden bijgewerkt. De eerste update vond in 2004 plaats en de laatste was in 2007, waar Cross Site Request Forgery (CSRF) als nieuw groot risico werd geïntroduceerd.

Inmiddels is men bezig met het overzicht voor 2010 en is de eerste Release Candidate gepresenteerd. Het grote verschil met voorgaande jaren is dat de OWASP Top 10 zich richt op de risico's voor webapplicaties en niet op de meest voorkomende beveiligingslekken. Nieuwkomers zijn "security misconfiguration" en "Unvalidated Redirects and Forwards". "Malicious File Execution" en "Information Leakage and Improper Error Handling" verdwenen allebei van de lijst. "Injection", zoals SQL en LDAP injection, wordt als grootste risico beschouwd.

Tot 31 december van dit jaar kan men kritiek op de lijst uiten, waarna er begin 2010 een uiteindelijke versie verschijnt.

    OWASP Top 10 - 2010
  1. Injection
  2. Cross Site Scripting (XSS)
  3. Broken Authentication and Session Management
  4. Insecure Direct Object References
  5. Cross Site Request Forgery (CSRF)
  6. Security Misconfiguration (NEW)
  7. Failure to Restrict URL Access
  8. Unvalidated Redirects and Forwards (NEW)
  9. Insecure Cryptographic Storage
  10. Insufficient Transport Layer Protection
Reacties (4)
17-11-2009, 15:45 door Anoniem
Op 0 staat dan zeker naiviteit? Dat komt toch echt het meest voor, van 15 jarige game verslaafden tot 80 jarige oma's.
17-11-2009, 19:06 door Anoniem
wat ik dan altijd weer mis is 1 goede tool die dit kan testen voor je! ik weet dat er deels wel losse plugins zijn voor bijvoorbeeld firefox (SqlInjection) maar volgens mij geen goede totaal oplossing die je op je webapp kan los laten. erg jammer.. iemand die het gaat maken? ;)
17-11-2009, 21:14 door Anoniem
Door Anoniem: Op 0 staat dan zeker naiviteit? Dat komt toch echt het meest voor, van 15 jarige game verslaafden tot 80 jarige oma's.
Dit gaat over de applicaties, en dus over de ontwikkelaars. Die zullen ook wel naief zijn, maar dat zal je vast niet bedoelen, nietwaar...
Beetje vreemde reactie op deze mail.
18-11-2009, 17:21 door Anoniem
Door Anoniem: wat ik dan altijd weer mis is 1 goede tool die dit kan testen voor je! ik weet dat er deels wel losse plugins zijn voor bijvoorbeeld firefox (SqlInjection) maar volgens mij geen goede totaal oplossing die je op je webapp kan los laten. erg jammer.. iemand die het gaat maken? ;)
Er zijn wel degelijk tools die een test op basis van de OWASP Top Ten uit kunnen voeren.
Waar je je alleen wel bewust van moet zijn is dat de tools werken met fingerprints/ patronen/ http responses die door experts in databases worden opgenomen. Deze kun je net als bij een anti virus product dagelijks updaten. Daardoor ben je afhankelijk van de research dat door deze experts wordt gedaan.
Daarnaast moet je ook met de voor de te testen applicatie en infrastructuur specifieke eigenschappen rekening houden.
En tenslotte: geautomatiseerd testen voldoet niet als er gevraagd wordt om een pentest. Denk aan de 80- 20 regel.
En de OWASP Top Ten is bedoeld om awareness te kweken en niet als ultieme lijst van te voorkomen kwetsbaarheden. Het is niet zo dat als deze kwetsbaarheden niet voor komen, je applicatie 100% veilig is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.