image

Schneier over de toekomst van privacy (video)

dinsdag 15 december 2009, 15:59 door Redactie, 7 reacties

Het op grote schaal monitoren en surveilleren van burgers door zowel overheid als bedrijfsleven wordt technisch steeds beter, omvangrijker en goedkoper om te doen, zo waarschuwde Bruce Schneier afgelopen vrijdag. Tijdens een bijeenkomst voor de Open Rights Group gaf hij zijn visie over de toekomst van privacy. "Data is een bijproduct van de informatiemaatschappij, alles wat we doen op een computer creëert het." We laten het niet alleen overal achter, al die gegevens hebben waarde. Computers spelen daarnaast ook een grotere rol in ons leven. Gesprekken die vroeger binnen het gezin bleven, worden nu door de een of andere partij opgeslagen en is daardoor eenvoudiger af te luisteren.

Volgens Schneier is het opslaan van alle gesprekken slechts een kwestie van tijd, maar is dit met tekst al mogelijk. Ondanks de waarde van de data, zijn we niet in staat die te beheren. Het zijn wel onze gegevens, maar we hebben geen controle over. Doordat de prijs voor opslag steeds lager wordt, is zelfs data die niet belangrijk lijkt het toch waard om te bewaren. "Het is goedkoper om alles te bewaren, dan te kijken wat te bewaren en weg te gooien." Hieronder de video met de visie van Schneier en de 45 minuten durende Q&A sessie die volgde.

Reacties (7)
15-12-2009, 18:16 door Syzygy
Syzygy over the toekomst van Privacy (tekst)

ER IS GEEN TOEKOMST !
15-12-2009, 18:42 door KwukDuck
Dit is niet echt zijn mening wat hij hier zegt, dit zijn gewoon de feiten en intenties op een rijtje met daaraan gekoppeld hoe het zich zonder twijfel verder gaat ontwikkelen.

Goede speech, hopen dat er weer een paar mensen wakker worden, vast niet.
15-12-2009, 20:32 door Anoniem
Door KwukDuck: Dit is niet echt zijn mening wat hij hier zegt, dit zijn gewoon de feiten en intenties op een rijtje met daaraan gekoppeld hoe het zich zonder twijfel verder gaat ontwikkelen.

Goede speech, hopen dat er weer een paar mensen wakker worden, vast niet.

Vast een paar, van de 6 miljard aardbewoners..
15-12-2009, 23:20 door [Account Verwijderd]
Er is gelukkig een troost: Als de hoeveelheid informatie een bepaalde kritische massa bereikt dan implodeert de bruikbaarheid.

Zo beschik ik over een lijst van alle mogelijk PIN-codes en TAN-codes, maar ik kan er niets mee.
16-12-2009, 01:01 door Anoniem
We kunnen technisch gezien nu een samenleving inrichten waarin geen overtreding onbeboet blijft. Geen misdaad onbestraft. Geen moord, geen diefstal, geen snelheidsovertredingen meer.

Een utopie voor sommigen. De hel als je het mij vraagt.

En de politiek en politie doet het alleen maar om de eigen ass te coveren.

Als we 800 verkeersdoden per jaar kunnen accepteren als prijs om te kunnen autorijden, dan denk ik dat we ook wel kunnen accepteren dat er wat minder misdrijven worden opgelost ten gunste van onze privacy.
16-12-2009, 14:05 door spatieman
oja, alle telefoon gespreken opnemen, en na 40 jaar,is eindelijk u aan de buurt om de opgenomen gespreken te beluisteren, wordt je opgepakt na 40 jaar,omdat je toen ooit eens iets gezegt hebt.
16-12-2009, 20:03 door Anoniem
Dat zijn twee zeer interessante video's! Schneier weet de zaken helder neer te zetten. Hij heeft zeker gelijk dat deze trein niet te stoppen is. Het is inherent aan de informatiemaatschappij en het zal nooit gebeuren dat de klok wordt teruggedraaid. Het enige wat we kunnen doen is een bewustwording ondergaan en vervolgens de wetgeving aanpassen aan het informatietijdperk. Vergeet niet dat we nu op de grens leven tussen twee tijdperken en dat we met vallen en opstaan moeten leren ons staande te houden in deze nieuwe wereld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.