Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Deze week een 'bezemwagen-editie' van de Juridische vraag, waarbij Arnoud elke dag één vraag kort behandelt.
Vraag: Bij registratie van bezoekers aan ons datacenter vragen we altijd een identiteitsbewijs zoals paspoort of rijbewijs. Dit bewaren we in de kluis tot de bezoeker het pand weer verlaat. De bezoeker krijgt in ruil een toegangspas waarmee de voor hem bestemde deuren opengaan. Maar is dit eigenlijk wel legaal? Mogen wij identiteitsbewijzen afnemen en onder ons houden, ook al is het maar tijdelijk?
Antwoord: Ik ken geen wettelijke regel die het tijdelijk afgeven van een identiteitsbewijs ten behoeve van toegang verbiedt. Natuurlijk moet de bewaarnemer wel zorgvuldig passen op het identiteitsbewijs, en dat gebeurt hier ook. En het bewaren moet een legitiem doel dienen, dat alleen kan worden behaald door het bewaren van het identiteitsbewijs zelf. Als een kopie genoeg is, dan mag men niet eisen dat je het origineel afgeeft. En volgens mij kun je in vrijwel alle gevallen volstaan met inkijken of met bewaren van een kopie.
Ik weet dat in paspoorten staat "mag slechts ter beschikking aan een derde worden gegeven indien daartoe een wettelijke verplichting bestaat" maar ik denk niet dat die tekst slaat op het tijdelijk in de kluis leggen in ruil voor een toegangspas. Als het dus niet genoeg is om de pas alleen in te kijken en/of de gegevens (zoals het nummer) te noteren, dan is in de kluis leggen wel degelijk toegestaan.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.