image

Europese privacywaakhond: Privacy boven auteursrecht

maandag 22 februari 2010, 14:38 door Redactie, 5 reacties

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) maakt zich zorgen over het ACTA-verdrag waar regeringsleiders in het geheim over onderhandelen. Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) moet het illegaal downloaden op internet tegengaan, en gebruikt daarvoor zeer strenge maatregelen. Overtreders kunnen bijvoorbeeld van het internet worden afgesloten. In een verklaring laat de EDPS weten dat hij het betreurt niet door de Europese Commissie te zijn ingelicht over de inhoud van het verdrag, aangezien die vergaande gevolgen voor het recht op privacy- en databescherming van burgers heeft. Ook maakt de toezichthouder zich zorgen dat er zo weinig informatie over de onderhandelingen beschikbaar is.

Incompatibel
Op basis van wat er nu bekend is, ziet de EDPS een "potentiële incompatibiliteit" tussen de beoogde ACTA-maatregelen en de vereisten voor databescherming. Dit geldt dan met name voor het monitoren van internetverkeer om piraterij te bestrijden en het afsluiten van internetgebruikers. "Hoewel intellectueel eigendom belangrijk voor de samenleving is en beschermd moet worden, moet het niet boven het fundamentele recht van het individu op privacy en databescherming worden gesteld", aldus EDPS Peter Hustinx.

Hij vindt dat er een balans tussen bescherming van intellectueel eigendom en het recht op privacy moet worden gevonden. Daarbij moet databescherming vanaf het begin een rol spelen.

Transparant
Hustinx roept de Europese Commissie op om minder vergaande maatregelen te nemen om piraterij op het internet te bestrijden. Het afsluiten van internetgebruikers is volgens hem niet nodig om auteursrecht te beschermen. Verder moet het uitwisselen van persoonlijke gegevens tussen autoriteiten en commerciële bedrijven en stichtingen in verband met ACTA worden beschermd en beveiligd. Als laatst moet er een transparant debat over ACTA komen, iets waar laatst ook al de Consumentenbond om vroeg.

Reacties (5)
22-02-2010, 15:05 door Anoniem
Helaas is privacy helemaal niks meer waard tegenwoordig.
Geen internet gebruiken is een prima maatregel daar tegen, maar dat snapt de bank weer niet.
De bank dan ook maar niet meer gebruiken is wellicht het handigste. Moet je alleen je werkgever nog zover zien te krijgen dat je je salaris weer cash krijgt.
22-02-2010, 16:14 door Anoniem
"Europese privacywaakhond: Privacy boven auteursrecht"

Waarom heeft men het niet over medicijnen e.d. wanneer het gaat over de ACTA ? Immers gaat het daarbij om leven en dood, en dat is nog veel belangrijker dan privacy en auteursrecht samen. Er zijn al voorbeelden waarbij medicijnen voor miljoenen zieke mensen werden tegengehouden vanwege patentrechtelijke conflicten (soms met patent harvesters die zelf nota bene geen medicijnen maken).

Jammer dat de aandacht m.b.t. de ACTA niet gaat naar die onderwerpen die de meeste aandacht verdienen, want de ACTA stelt het belang van het beschermen van de industrie boven het belang van het redden van mensenlevens.
22-02-2010, 16:17 door Anoniem
Door Anoniem: Helaas is privacy helemaal niks meer waard tegenwoordig.
Geen internet gebruiken is een prima maatregel daar tegen, maar dat snapt de bank weer niet.
De bank dan ook maar niet meer gebruiken is wellicht het handigste. Moet je alleen je werkgever nog zover zien te krijgen dat je je salaris weer cash krijgt.

Je vergeet de belastingdienst. Dat gaat ook al via inetrnet.
22-02-2010, 18:31 door Anoniem
Men probeert krampachtig 'het duivelse' internet in te dammen. Zo blijkt maar weer eens dat de gevestigde orde geen slimme onderdanen wenst die maar telkens de nadruk leggen op het gefraudeer in de top. Helaas voor hen is de techniek nu al zover dat internetverkeer niet te inspecteren is, alleen weinig mensen gebruiken het nog omdat het niet nodig is. Als de noodzaak er dadelijk wel komt, gaat het vanzelf gebruikt worden. De eerste ISP die full-cryptie aanbiedt zal zo een feit zijn. Of ISPs die korting geven op een internationale VPN. Klinkt dit onwaarschijnlijk? Ik denk het niet, aangezien ISPs heel goed weten waarom mensen zo'n dikke verbinding thuis hebben liggen. Daarbij zijn Nederlandsers doorgaans niet zo dol op de overheid. En op het basispakket (waar vrijwel iedereen naar terug zou migreren) zit veel minder marge dan op een hoger pakket. ISPs is er dus alles aan gelegen om de impact van dit geneuzel in te perken.
23-02-2010, 04:13 door Anoniem
Bedroevend gesteld is sowieso in Europa evenals in andere delen van de wereld met de uitgangspunten van een rechtsstaat. De Europese Commissie (en het overgrote deel van de Europese regeringsleiders) heeft steeds weer aangetoond geen boodschap te hebben aan democratische principes. Alleen het Europese parlement kan verhinderen dat het ACTA in de EU in werking treedt !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.