Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Is het legaal om iemand terug te hacken die jou computer heeft gehackt? Ik kwam erachter dat een kennis van me via teamviewer op mijn PC kan en zo maandenlang heeft meegekeken met wat ik deed op internet. Nu ga ik binnenkort bij ze op bezoek en ik kan dan zijn PC terughacken. Maar is dat legaal?
Antwoord: Nee, dat is niet legaal. Als er ingebroken is op je PC, dan heeft die persoon een misdrijf begaan en daar kun je aangifte van doen. (Wel even bellen naar 0900-8844 en vragen naar de agent met verstand van internet, anders wil het nog wel eens misgaan.)
Er is echter geen enkele reden om nu zijn PC terug te hacken, anders dan vanuit een gevoel van wraak of "terugpakken". En dat is juridisch geen geldige reden. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan het toegestaan zijn een PC terug te hacken
In oktober vorig jaar ondernam de Nederlandse politie een opmerkelijke actie richting met Bredolab besmette computers. Zij drongen binnen op de besmette computers en waarschuwden zo mensen dat ze hun PC moesten ontsmetten. Dat is in theorie een vorm van computervredebreuk, want er was geen toestemming van de eigenaren om op die PC die boodschap te deponeren.
We kennen in het recht echter de constructie van ‘zaakwaarneming‘. Je mag andermans problemen gaan oplossen als daar een goede reden voor is en die persoon dat niet zelf kan doen. Als je buren op vakantie zijn en de kat zit hongerig alleen thuis, dan mag je de deur forceren en het dier naar een dierenarts of asiel brengen. (En de rekening is dan voor je buren.) Een waarschuwing op iemands PC tonen is waarschijnlijk wel onder diezelfde constructie te rechtvaardigen. Ik kan alleen niet bedenken hoe terughacken van een PC hieronder valt.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.