Het is aan hackers en security experts om zaken als privacy, persvrijheid en het internet te redden, want bedrijven en regeringsleiders hebben geen clue. Met die woorden opende Rop Gonggrijp, de bekendste Nederlandse hacker, Hack in the Box Amsterdam. Gonggrijp gaf als voorbeeld de ontwikkeling en bouw van een brug. Na de oplevering wordt de brug geïnspecteerd, maar is het niet de bouwer, maar de autoriteiten die de resultaten ontvangen en bepalen of het veilig is om er verkeer over te laten. Dat geldt ook voor veel andere belangrijke infrastructuur, zoals vliegtuigen, auto's en nutsbedrijven. Ook al begrijpt de maatschappij niets van de werking van een vliegtuig, ze beseffen het belang van toezicht. Als het toezicht faalt gaan er dingen verschrikkelijk mis, zoals nu in de Golf van Mexico het geval is.
Die problemen kunnen zich ook in ons dagelijks leven voordoen, want meer en meer belangrijke infrastructuur komt online. Daarnaast kan het ook grote gevolgen hebben als minder belangrijke infrastructuur wordt gehackt, zoals met Facebook het geval is. "Mensen hebben mij gevraagd of er ook online een toezichthouder is, maar die is er niet", aldus Gonggrijp. Volgens hem is het aan hackers en security experts om het web te beveiligen en te melden als er dingen misgaan.
Overheid
"De meeste dingen worden nooit getest en zijn gemaakt door programmeurs die security niet begrijpen", liet Gonggrijp weten. Daarnaast zijn er allerlei bedrijven die securityproducten verkopen, zonder te begrijpen wat er echt beveiligd moet worden. Als er problemen worden gevonden, kijken veel mensen naar de overheid voor actie. Overheden willen de suggestie wekken dat ze iets doen. Dan willen ze controle over wat mensen online uitspoken, vanuit hun eigen motieven of beïnvloed door de entertainmentindustrie. "Of ze denken dat een cybersecurity tsaar zal helpen of geven Obama een knop om het internet uit te zetten." Volgens Gonggrijp is het makkelijker om de uit-functie van zo'n knop te maken dan de aan-functie.
veel leiders proberen daadkrachtig over te komen, maar hebben geen idee wat er speelt. "Op dit moment is het aan hackers om ervoor te zorgen dat er geen computerrampen plaatsvinden", aldus Neerlands bekendste hacker. Nu het internet belangrijker wordt, zal de rol van hackers echter verder gaan dan alleen security, maar gaat het ook om zaken als burgerrechten en persvrijheid.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.