Door LordPan: BTW: om de buren nog te vriend te houden, gebruik nooit 40Mhz channels in de 2,4Ghz band, dit limiteerd het aantal bruikbare kanalen van 3 naar 1!.
Heb je daar iets meer uitleg over, of een link naar een zelfstudiepagina?..
Voor zover ik geleerd heb heeft het verdubbelen van de frequentie een verdubbeling van de spanning tot gevolg, waarmee evenredig de stroom dus theoretisch volgens de Wet van Ohm een verdubbeling van het bereik.
Mijn ervaring is dat buren & andere vrienden daar juist erg blij mee zijn!.. Eerste wat ze doen met laptop/ipod is proberen mee te liften...
Maar dat terzijde..:
Wat hier helemaal niet ter sprake nog is geweest & wat de aanbieders van "supersnel internet" je bij de bestelling nooit graag even erbij vertellen, is dat er ruwweg twee typen aansluitingen zijn:
De eerste heeft betrekking op bebouwing jonger dan zo'n tien jaar. Daarin is bijna altijd sprake van een echte glasvezel-aansluiting, doorgaans geplaatst in de meterkast. Niks mis mee, hou ik over op verder.
De tweede betreft bebouwing ouder dan tien jaar. Daarbij strekt zich de glasvezelverbinding uit tot aan de verdeelkast in de straat (ook sinds pas ongeveer tien jaar geleden). Vandaar gaan echter de laatste pak'mbeet 50 tot 100 meter naar het aansluitpunt in de bebouwing, doorgaans in een hoek van de woonkamer, over in een coax-verbinding.
Akkoord, dat is een iets stuggere, dikkere coax-kabel dan die je als particulier in de bouwmarkt kan kopen, maar toch, alles moet erdoor.
In praktijk komt het er dan op neer dat er maar maximaal op/rond de 30Mbps doorheen komt...
Dus als je in zo'n situatie overstapt van zeg 10Mbps naar 25Mbps, dan heb je daar profijt van. Ga je echter van 25Mbps naar 40Mbps, dan zal het verschil marginaal zijn, idem bij nog hogere snelheden.
Ok, wel zal je indien licht overbemeten bij grote drukte op het WAN iets minder last van vertraging hebben.
De enige redenen waarom je dan toch voor een hogere snelheid kiest, is vanwege voordeel of comfort (zoals goede verkopers het geleerd hebben je het voor te stellen), d.w.z. voordeligere abonnementsprijs, gratis telefoneren, betere apparatuur etc., meer zenders &/of een hogere uploadsnelheid (dat meestal maar 1/4 tot 1/8 van de downloadsnelheid bedraagt & ook daarvoor geld: Meer dan 30Mbps past niet). Bovendien wil men altijd zo snel & veel mogelijk downloaden.
Tot slot: Wat er alszijnde "supersnel internet" word aangeboden, is altijd schoon & ideaal onder laboratorium omstandigheden gemeten. Zonder FW's, AV's, met ideale routers, switches, netwerkkaarten & bekabeling. Terwijl de praktijk eigenlijk altijd een heel stuk minder ideaal is.