Volgens de oprichter van de Free Software Foundation Richard Stallman vormt Google ChromeOS een bedreiging voor de controle die mensen over hun gegevens hebben, maar zijn er uiteindelijk genoeg sukkels die ervoor vallen. Het besturingssysteem van de zoekgigant zou mensen onvoorzichtig met hun gegevens om laten gaan, door die data in de cloud op te slaan, in plaats van de machines die men zelf beheert. Twee jaar geleden waarschuwde Stallman al dat het ongelooflijk dom was om cloudcomputing te gebruiken. Zijn zorgen zijn door de komst van ChromeOS, dat zo min mogelijk gegevens lokaal opslaat, alleen maar toegenomen.
De risico's bestaan uit het verlies van juridische zeggenschap over de gegevens als die op de computer van een bedrijf zijn opgeslagen. "In de VS verlies je je recht als je gegevens niet op je eigen machine, maar op die van een bedrijf opslaat." Als de politie gegevens zoekt, moeten ze over een huiszoekingsbevel beschikken, maar dat is niet nodig als de data ergens anders staat.
Sukkel
Verder denkt Stallman dat marketeers dol zijn op cloudcomputing, omdat het geen enkele inhoud heeft. "De term heeft geen betekenis, het is een houding." Hij verwacht dat veel mensen zich op cloudcomputing zullen storten. "Omdat er elke minuut een sukkel wordt geboren."
De Amerikaanse overheid zou mensen aanmoedigen om hun gegevens ergens te plaatsen waarbij overheidsinstanties die data zonder bevel aan de gebruiker te tonen kunnen bemachtigen. Daarbij werkt ook het ontwerp van ChromeOS niet mee, aangezien dat mensen juist aanmoedigt om het niet lokaal op te slaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.