Het ministerie van Justitie kan de noodzaak van de bewaarplicht niet aantonen of onderbouwen, aldus Bits of Freedom dat zich hierbij op overheidsdocumenten baseert. Op dit moment vindt de evaluatie van de EU-richtlijn bewaarplicht telecomgegevens plaats, waarbij ook de Nederlandse inbreng wordt bekeken. De burgerrechtenbeweging spreekt van een waardeloze inbreng die de noodzaak van de bewaarplicht niet aantoont. "Hierin gaat het Ministerie van Justitie de cruciale vragen uit de weg en levert zij irrelevante praktijkvoorbeelden."
De evaluatie moet antwoord geven op de vraag of de bewaarplicht een effectieve bijdrage levert aan de opsporing van strafbare feiten en of die in een vrije rechtstaat wel noodzakelijk is. Justitie schrijft in de onlangs bovenwater gehaalde documenten dat gegevens in 65% van alle opsporingsonderzoeken gebruikt worden. Het geeft hiervoor echter geen enige onderbouwing.
volgens de wet mag deze persoonlijke informatie van telecomgebruikers alleen opgevraagd worden in het geval van specifieke onderzoeken naar ‘ernstige strafbare feiten’. "Is het gebruiken van bel- en internetverkeer eerder de regel dan de uitzondering in Nederland?", vraagt Bits of Freedom zich af. "De inbreng doet vermoeden van wel."
Antwoorden
Op belangrijke vragen van de Europese Commissie over de invloed van de bewaarplicht op de ontwikkeling van criminaliteit in Nederland, heeft Justitie geen antwoord. De Raad van Korpschefs geeft in een bijlage een aantal praktijkvoorbeelden om de inbreng wat "verlevendigen", maar van zeventien van de negentien vonnissen vond het delict voor invoering van de bewaarplicht plaats. "Uit de door de Korpschefs geselecteerde zaken volgt niet dat we de bewaarplicht in onze samenleving moeten accepteren als noodzakelijk kwaad ten behoeve van de opsporing. Integendeel, de verkeersgegevens waren in ook al voorhanden zonder de bewaarplicht", aldus de burgerrechtenbeweging.
Die constateert dat Justitie geen beeld heeft van de effectiviteit van de bewaarplicht. "En dat Justitie geen beleid maakt op grond van gedegen analyse, maar op grond van een gevoel dat beschikbaarheid van informatie wel handig is. Dat tegelijkertijd de privacy van iedere Nederlander op ongeëvenaarde wijze wordt geschonden – uit onderzoek blijkt dat 225 keer per dag wordt gelogd waar je op welk moment bent en met wie je contact hebt – telt blijkbaar niet mee."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.