image

Microsoft en McDonald's aangeklaagd wegens datamining

vrijdag 31 december 2010, 11:59 door Redactie, 10 reacties

McDonald's, CBS, Mazda en Microsoft zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens het gebruik van advertenties voor datamining. Volgens de aanklacht hebben de bedrijven de privacy van internetgebruikers geschonden via advertenties te kijken welke websites mensen bezochten. Ook zou persoonlijke informatie zijn verduisterd en de werking van computers zijn beïnvloed.

Het gaat om een "class action" rechtszaak waar meerdere mensen zich bij hebben aangesloten. Volgens aanklaagster Sonal Bose zou McDonald's haar privacy tijdens een WK-spel in de zomer van dit jaar hebben geschonden. Ook CBS, Mazda en Microsoft lanceerden advertenties die het surfgedrag in kaart brachten. De vier aangeklaagde partijen werkten samen met Interclick, dat in gerichte advertenties gespecialiseerd is. Het bedrijf verzamelt informatie voor het aanmaken van persoonlijke profielen.

Interclick wordt zelf niet aangeklaagd, maar zou samen met de vier wel aangeklaagde bedrijven "browser sniffing" hebben toegepast om te kijken of bezoekers ook de websites van concurrenten bezochten. Bose wil een schadevergoeding voor computerfraude en computermisbruik. Tevens moet alle opgeslagen persoonlijke informatie worden vernietigd en moeten de bedrijven het geld wat ze hiermee verdienden afstaan.

Reacties (10)
31-12-2010, 12:21 door Anoniem
Ach, zoiets gebeurt in NL ook.... Mijn browsercache wordt als ik hem afsluit helemaal geleegd, start ik hem dan opnieuw op en ga ik eerst bij Alternate Computers op de site surfen, dan ga ik het nieuws op de Telegraaf kijken, en wat zie ik dan? Overal op de telegraaf advertenties van alternate met daarin de producten die ik op de Alternate site heb zitten bekijken.
31-12-2010, 12:45 door Anoniem
En als je dit koppelt aan het datalek van een paar weken terug (https://secure.security.nl/artikel/35454/1/Hacker_steelt_klantengegevens_McDonalds.html)...
31-12-2010, 12:47 door spatieman
go no shit.,
de data vernietigen.
alsof google ook de data zou vernietigen.
de kans dat de paus protestant wordt, is 1000x groter, dan dat die meuk vernietigd wordt.
31-12-2010, 13:16 door Dev_Null
IEDER BEDRIJF wat enige vorm van electronisch transacties verwerkt KAN dataminen (als ze intelligent genoeg zijn).
31-12-2010, 13:51 door meeuw
CBS is waarschijnlijk niet het Centraal Bureau voor de Statistiek maar aldus wikipedia:

CBS (voormalig voluit Columbia Broadcasting System) is een groot Amerikaans radio- en televisienetwerk. CBS is een van de drie commerciële televisienetwerken die de Amerikaanse markt van televisie domineerden voor de komst van kabeltelevisie.
31-12-2010, 14:09 door Anoniem
"Browser sniffing" is het detecteren van de browser door te kijken naar de User-Agent string die verstuurd wordt en vervolgens andere uitvoer (JS, maar ook CSS of HTML) op te dienen.

In deze tekst gaat het om "browser history sniffing" waarbij men de historie van bezochte sites van de gebruiker uitleest via truukjes (iets wat eigenlijk niet hoort te kunnen - je zou het een hack kunnen noemen).
31-12-2010, 14:37 door Syzygy
Kijk dat doen grote bedrijven nou eenmaal maar er is een grijs gebied is waar het het gaat om privacy schending.

De bonus kaart van AH was in eerste instantie gelanceerd om het koopgedrag van iemand te bepalen en daar direct marketing op uit te voeren.
Voorbeeld: Je koopt elke week een grote pot Calve pindakaas (dus in jouw gezin wordt er flink van gesmikkeld) en in week 5 is die Pindakaas in de aanbieding, dan kunnen ze je in week 4 persoonlijk benaderen met die reclame. Het is er echter nooit van gekomen maarrrrrrrrrrrrrrr.... die informatie wordt nog wel steeds opgeslagen ;-) . Bij het accepteren van zo'n kaart teken je daarvoor maar bij het illegaal aftappen van je browser info niet.

Waar eindigt dus legaal en waar begint illegaal.
02-01-2011, 02:51 door Anoniem
@Syzygy
Je kan ook een anonieme bonuskaart aanvragen. Veel mensen weten dat echter niet.
03-01-2011, 10:40 door Anoniem
Hoe gaan we om met die AH bonuskaart ?
Elke maand maandverband kopen en als je het niet koopt krijg je een blijde doos of reclame voor producten in de overgang .
Maar we hebben niets te verbergen .
Slaap rustig verder .

En dan die OV-chipkaart, levenslange registratie van je vervoersbewegingen in het OV.
Datamining in optima forma.
De dramatische gevolgen zullen niet te overzien zijn.

De overheid doet het, men verplicht het de bedrijven zelfs !


Tijd voor een class action in Nederland.
04-01-2011, 21:08 door Dev_Null
n deze tekst gaat het om "browser history sniffing" waarbij men de historie van bezochte sites van de gebruiker uitleest via truukjes (iets wat eigenlijk niet hoort te kunnen - je zou het een hack kunnen noemen).

Of een hidden buildin feature onder druk van NSA,FBI, CIA en andere "terrorisme bestrijders"????
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.