Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Veronderstel dat je niet zo knap bent, of oud, of gehandicapt of getrouwd met een jaloerse vrouw, en om wat voor reden dan ook zelf niet met je eigen naam en eigen foto op Facebook of om het even welke andere contactsite dan ook wil. Is het dan strafbaar om foto's van een willekeurig fotomodel van het internet te plukken en die op een totaal fake profiel te plaatsen met een geheel verzonnen en niet bestaande naam?
Antwoord: Allereerst iedereen de beste wensen voor 2011! (Dat mag juridisch gezien nog net vandaag.)
Voor een groot deel hangt het antwoord er vanaf wat je gaat doen op die site. Als het alleen is om virtueel te kletsen en je verder geen bijbedoelingen hebt, dan zie ik juridisch weinig problemen. In feite heb je dan net zoals zo veel mensen een avatarplaatje bij je profiel, en daar is weinig mis mee. Hooguit zou de fotograaf een auteursrechtenclaim kunnen indienen omdat je zijn foto gebruikt zonder toestemming. Maar dat gebeurt zelden bij een klein profielplaatje. Een gallery vol met grote afbeeldingen kan wel tot een claim leiden.
Ga je het account gebruiken om mensen aan te zetten tot het geven van cadeautjes of geld, dan kan dit worden gezien als een vorm vna oplichting. Van oplichting (art. 326 Strafrecht) is sprake als je met slinkse trucs iemand anders geld, producten of iets dergelijks probeert af te troggelen. Expliciet genoemd als slinkse truc is “valse naam”.
Wie commercieel handelt onder een naam die als merk is gedeponeerd, kan via het merkenrecht worden aangepakt, maar ik vind het moeilijk daar een voorbeeld van te verzinnen bij een datingsite. Misschien als je jezelf voor Kim Holland uitgeeft?
Ga je een bestaande naam gebruiken, zeker in combinatie met andermans foto's, dan kan je handelen worden gezien als smaad of laster. Je doet het immers voorkomen of die persoon op die datingsite actief is, en daardoor kan die persoon worden aangezien voor vreemdganger.
De datingsite kan in de huisregels (algemene voorwaarden) hebben bepaald dat het verboden is valse foto's of namen te gebruiken. Komen ze erachter dat je dat toch doet, dan mogen ze je account opheffen. Ook als je toestemming hebt van de fotograaf om die foto's te gebruiken en er geen sprake is van schending van de wet. Huisregel is huisregel.
Waarom je dit zou willen, is me een raadsel. Maar goed, dat is geen juridische vraag.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.