image

Is persoonlijke informatie veilig bij de overheid?

dinsdag 26 april 2011, 11:55 door Redactie, 5 reacties

Hoe veilig zijn persoonlijke digitale gegevens in Nederland? En, maakt het iets uit of je Linux, Windows of Mac OS X gebruikt? Is persoonlijke informatie bij bedrijven en overheden wel veilig? Die vragen staan centraal tijdens expertdebat van de HCC! Linux Themadag op zaterdag 21 mei. Tijdens het gratis evenement houdt een flink aantal experts lezingen rond het thema beveiliging.

Aan het eind van de dag nemen deze experts plaats in een forum om met elkaar en de zaal in discussie te gaan over de (meer)waarde van Linux en open source bij een veilige digitale dienstverlening in Nederland. De samenstelling van het forum staat garant voor een prikkelende discussie.

Deelnemende experts aan het debat: Joost Pol, CEO van Certified Secure. Annemarie van Campen, mede-oprichter van verseoverheid.nl. Arnoud Engelfriet, ICT-jurist. Brenno de Winter, onderzoeksjournalist. Bas van den Dikkenberg, vertegenwoordiger HCC!linux gebruikersgroep. De discussie wordt geleid door Onno Louwen, adjunct-hoofdredacteur van Linux Magazine. Meer informatie op HCC.nl.

Reacties (5)
26-04-2011, 12:39 door Anoniem
Alhoewel de kop, wat suggestief overkomt, lijkt de inhoud breder te zijn dan de overheid.

Wanneer is het onveilig? Zodra ik er last van begin te krijgen dat de overheid mijn prive gegevens gebruikt. De rechtmatigheid, van het gebruik, is het gladde hellende vlak. De overheid, (denk aan onrechtmatig opgeslagen kentekens, onrechtmatige telefoontaps etc) neemt het zelf niet zo nauw met de regels. Een klein beetje misbruik is ook misbruik en daarom, is eenvoudig niet zeker dat mijn informatie veilig is.
26-04-2011, 13:24 door Anoniem
Als je uit moet gaan van incidenten in de UK en de VS zou ik zeggen (ook met mijn eigen ervaring bij de overheid) een volmondig "nee, niet echt".
 
Er bestaat niet zo iets als 100% veilig. Mens en technology, hardware/software vs beleid en organisatie, om er maar een paar te noemen. Met de introductie van allemaal vormen van communicatie die het risico van lekkage van data maar ook bv user id's en passwords (Spear phising blijkt erg effectief bij overheidsinstanties in de VS en UK) vergroten wordt het er niet veilger op. Om nog maar niet te beginnen over Cloud diensten (BZ wil Google gebruiken voor een proef
 
http://www.google.nl/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CCkQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.computable.nl%2Fartikel%2Fict_topics%2Fcloud_computing%2F3376469%2F2333364%2Fbuza-staat-opslag-op-buitenlandse-servers-toe.html&ei=cKO2TdKlJceVswbV24TGDQ&usg=AFQjCNGqJ_qTNLNByaV-dIVLH3wewOpFmQ
 
en ook Google Apps schijnt een serieus oog van BZ te hebben ontvangen.
 
http://www.google.nl/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CCIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.computable.nl%2Fartikel%2Fict_topics%2Foverheid%2F3364946%2F1277202%2Fbuitenlandse-zaken-overweegt-google-apps.html&ei=cKO2TdKlJceVswbV24TGDQ&usg=AFQjCNHGlkc7lB9VykjDcD5aswmPlsXpRQ
 
 
Er zijn meerdere schuldigen en redenen dat het er niet beter op wordt en dat de huidige situatie niet acceptabel is. Maar van de redenen waar ik maar al te vaak mee te maken heb zijn kennis binnen de organisatie, het leunen op veel te veel externe security specialisten en de vergoeding / salaris die eigen medewerkers krijgen en het trainingsbudget een belangrijke schuldige.
 
Ik denk dat overheden op Europeese niveau uitwisselings projecten zouden moeten ondersteunen. Of Enisa (http://www.enisa.europa.eu/) zou hier ook een belangrijke speler kunnen worden.
 
Een platform waar overheid, kennis organisaties en bedrijfsleven actief werken aan een "andere manier van secure werken en denken" gaan ontwikkelen zou een mooie stap zijn. En niet wat we nu al jaren zien, praatgroepjes, eilandjes en specialisten die er voor een verkeerd doel aan mee doen.
 
En oh ja, Justitie moet ook bijgeschoold gaan worden, waaronder ook rechters die geen kaas hebben gegeten van IT en security / privacy wetgeving.
 
Gegroet
 
Een Angrt Bird
26-04-2011, 16:04 door Anoniem
hehehehe,

Laatst nog een sql injectie gemeld in een website van een gemeent.
hun antwoord;
We zullen het meenemen in een toekomstige versie

gegevens nog steeds inzichtelijk

lach me dood
Ze soliciteren er na om alle gegevens terug te vinden op een p2p netwerk
26-04-2011, 20:43 door Eerde
Buiten technische zaken, is de overheid niet, nooit te vertrouwen, dat is het wezen van diezelfde overheid.
Zij die daar aan twijfelen, vergeten dat "de overheid" enkel met de groep (massa) heeft te 'dealen' en dat het individu daar zeer ondergeschikt aan is.
Het motto van elke overheid is: "Fuck privacy, we zijn KP en terrorisme aam n het bestrijden", 'nou ja dat gebruiken we althans als excuus...'

Wake up. Study nature ;)
27-04-2011, 11:17 door Mysterio
Beter dan by Sony ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.