Onderzoekers beweerden onlangs dat het aanschaffen van virusscanners geldverspilling is, maar volgens Rik Ferguson van anti-virusbedrijf Trend Micro is dat onzin. Ferguson sprak met Security.nl tijdens het Maturing Business Information Security event van B-able in Lent. De directeur Security Research hekelt het onderzoek dat onderzoekers van de Universiteit van Cambridge onlangs publiceerden.
In het onderzoeksrapport beweert professor Ross Anderson dat een groot deel van de populatie in virusscanners investeert, maar dat slechts een klein deel van de populatie door cybercrime wordt getroffen. Cybercrime dat door een kleine groep cybercriminelen wordt veroorzaakt. Het geld dat we met z'n allen aan beveiligingssoftware uitgeven, zou dan ook moeten worden besteed aan het opsporen en vervolgen van deze criminelen, zo stellen de onderzoekers.
Inbrekers
"Mijn vraag aan professor Andersson is hoeveel mensen denkt hij dat er verantwoordelijk zijn voor het inbreken in huizen. Waarschijnlijk ook een kleine groep ten opzichte van de populatie. Zou dat dan ook betekenen dat als we meer geld aan de politie geven om deze inbrekers op te sporen, we geen sloten meer op onze deuren hoeven te plaatsen?"
Ferguson is het eens met de opmerking van Anderson dat de overheid meer aandacht aan het opsporen van criminelen moet besteden, alsmede het ontwikkelen van gerichte cybercrimewetgeving. "Maar het geld van bedrijven is geen overheidsgeld en bedrijven moeten hun geld op een andere manier investeren. Bedrijven kunnen de politie niet betalen om cybercriminelen op te sporen en te vervolgen."
Maar ook voor consumenten gaat de vergelijking van Anderson niet op, gaat Ferguson verder. Anderson stelt dat de kosten van beveiligingssoftware groter zijn dan de schade die cybercrime veroorzaakt. Maar het gaat hier om een populatie die over beveiligingssoftware beschikt. "Het is absoluut niet te voorspellen wat de schade van cybercrime zou zijn als niemand beveiligingssoftware zou gebruiken. Hij vergelijkt appels met peren, het gaat niet op."
Populatie
Eerder stelde ook Microsoft-onderzoeker Cormac Herley dat security geldverspilling is. Ondanks dat een groot deel van de populatie zwakke wachtwoorden gebruikt en onveilig surft, wordt slechts een klein deel van de populatie gehackt en geïnfecteerd.
"We zien botnets van zes miljoen geïnfecteerde computers, dat is niet een paar mensen", merkt Ferguson op. Hij stelt dat cybercriminelen gewoon zoveel mogelijk mensen willen infecteren. "De werkelijkheid is dat veel mensen beveiligingssoftware gebruiken en dat beperkt de populatie die door cybercrime getroffen kan worden en beperkt ook de schade."
Er moet volgens Ferguson zowel in het opsporen van cybercriminelen als aanschaffen van beveiligingssoftware worden geïnvesteerd. "Het dient geen doel om bedrijven en consumenten aan te raden dat ze hun eigen veiligheid moeten negeren. Net als het aanmoedigen van huishoudens om hun voordeur niet op slot te doen. Met het advies om niet in beveiliging te investeren doet hij niemand een plezier."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.