Facebook houdt het gedrag van alle gebruikers wereld in de gaten en stuurt verdacht gedrag naar de Amerikaanse autoriteiten. Ook als het om Nederlandse Facebook-gebruikers, zo meldt BNR vanmorgen. Onlangs werd bekend dat de sociale netwerksite algoritmen gebruikt om Facebook-berichten en verdachte relaties te monitoren. Een oudere man met veel jonge Facebook-gebruikers valt bijvoorbeeld op. Wat Facebook verdacht vindt bepaalt de website zelf.
Dit tot onvrede van Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66): "We zouden het toch ook niet normaal vinden als de politie in alle huizen voortdurend huiszoekingen ging doen?" De Europarlementariër hekelt ook dat door het gebruik van een pedofilie-voorbeeld de hele discussie over het onderwerp wordt doodgeslagen.
Vragen
"Niemand durft dan nog kritische vragen te stellen, zoals: hoeveel misdaad wordt er buiten dit ene geval werkelijk voorkomen? Hoeveel mensen worden er onschuldig aangemerkt?" Iets wat zeer ernstige gevolgen kan hebben. In 2008 zorgden gestolen creditcardgegevens ervoor dat een Britse man, ten onrechte beschuldigd van kinderporno, op staande voet werd ontslagen en door zijn familie werd verstoten.
Volgens In 't Veld is de effectiviteit van dit soort maatregelen nooit aangetoond, maar vinden overheden het wel best. "Die besteden heel veel eigenlijk politie- en justitietaken steeds verder uit. Sterker nog, bedrijven worden daar vaak wettelijk toe verplicht."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.