De hackers die de groep 'LulzSec' vormen, verantwoordelijk voor aanvallen op Sony en andere bedrijven, zijn van de oude stempel en meesters in het verbergen van hun sporen. "Ze hacken voor roem en lol, in plaats van financiële motieven", zegt Jack Koziol van het Infosec Institute. "Ik zeg dat deze figuren al jaren in de 'underground' zitten."
Koziol gelooft dat de groep over een aantal nog niet gepubliceerde exploits beschikt. "Ik wed dat ze naar conferenties gaan, misschien er zelfs presenteren, en misschien voor beveiligingsbedrijven hebben gewerkt of er nog steeds werken."
Anonimteit
Volgens Koziol gebruiken de hackers een complex plan om hun identiteit op het internet af te schermen. Het zou gaan om een combinatie van het anonimiseringsnetwerk Tor en besmette computers in verschillende landen waar vandaan ze hun aanvallen uitvoeren, Tweets versturen en Torrents uploaden. "Ze gebruiken waarschijnlijk nooit twee keer hetzelfde anonimiseringsschema of proxy-kanaal."
De groep zou verder verschillende reverse engineering tools gebruiken om beveiligingslekken te ontdekken. "Misschien hebben ze hun eigen fuzzer of broncode analyzer vanaf de grond opgebouwd", laat Koziol weten. "Ze misbruiken deze nieuw ontdekte lekken met bestaande shellcode en geheugen-resistente rootkits om daar vandaan interne systemen te verkennen."
Old school
LulzSec zegt zelf voor de lol te hacken, iets wat Koziol beaamt. De groep probeert bedrijven te vernederen waarvan het vindt dat ze oneerlijk of onjuist opereren, maar ook doelen die veel aandacht opleveren zijn een doelwit. "Ze verzetten zich tegen beveiligingsbedrijven, tegen white-hat hackers en hebben een sterke anti-autoritaire boodschap in hun hacking alsmede hun berichten."
De activiteiten van LulzSec zijn ook een waarschuwing voor bedrijven die het niet zo nauw met hun beveiliging nemen. "Allerlei onbeveiligde systemen, maar ook online bankieren en creditcardapplicaties, zijn nu een doelwit", besluit Koziol.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.